"Adwentowe racuchy" robię nie tylko w piątek. Moja rodzina je uwielbia
Grudzień jest wyjątkowym czasem zdominowanym przez święta Bożego Narodzenia. Niemal przez cały miesiąc przygotowujemy się do tego wydarzenia, sprzątając mieszkanie, kupując prezenty i gotując pyszności. Ten wyjątkowy adwentowy czas warto umilić smakołykami prosto z Danii. Poznaj aebleskiver – adwentowe racuchy.
Choć w smaku i konsystencji przypominają nasze pączki, są od nich znacznie bardziej puszyste. Aebleskiver nie smaży się również na głębokim tłuszczu, dzięki czemu nie grozi ci przejedzenie jeszcze przed Wigilią. Przepis na aebleskiver jest bardzo prosty. Warto jednak wyposażyć się w specjalną patelnię.
Aebleskiver to tradycyjne duńskie danie przygotowywane właśnie w okresie adwentu. Są to małe okrągłe racuchy o puszystej konsystencji. Tradycyjnie zawierały kawałki jabłek lub dżem jabłkowy, jednak we współczesnej wersji pieczone są bez dodatków. Na talerzu podaje się je oprószone cukrem pudrem wraz z owocami, sosami owocowymi lub dżemami. Popularnymi dodatkami są również bita śmietana, syrop klonowy czy masło.
Przeczytaj też: Jedz zamiast słodyczy. Zapomnisz o wysokim cholesterolu i stłuszczonej wątrobie
Do przygotowania adwentowych racuchów potrzebujesz specjalnej patelni, która ma okrągłe wgłębienia. Dzięki temu racuchy nabierają kulistego kształtu i możesz je piec z małą ilością tłuszczu. Na patelnię wlewa się odrobinę ciasta, a kiedy lekko przysmaży się od dołu, za pomocą szpikulca przewraca się racuchy na drugą stronę. Inwestycja w taką patelnię szybko ci się zwróci w postaci zadowolonych min twoich członków rodziny. Poznaj niezawodny przepis na aebleskiver.
Składniki:
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka
- 50 g masła, roztopionego
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
- W osobnej misce za pomocą rózgi wymieszaj żółtka, roztopione masło, mleko i cukier.
- Połącz składniki z obu misek i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Białka ubij za pomocą miksera i dodaj do ciasta.
- Patelnie do aebleskiver dobrze rozgrzej na kuchence, a do każdego wgłębienia wlej odrobinę oleju lub masła.
- Wypełnij wgłębienia do ¾ wysokości ciastem.
- Kiedy dół racuchów się zetnie, przewróć je na drugą stronę za pomocą patyczka i smaż, aż się zarumienią.
Adwentowe racuchy podawaj przyprószone cukrem pudrem i z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Ultrazdrowe, a Polacy nie jedzą
Ma mało ości i nie śmierdzi tranem. Ta ryba powinna królować na świątecznym stole
Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole