Kultowa ozdoba choinkowa wraca do łask. Jest eko i zrobisz ją w domu za grosze
Naturalne, własnoręcznie wykonane ozdoby choinkowe stają się coraz popularniejszym wyborem. Doskonale wpisują się w ekologiczny styl życia, a przy tym tworzą niepowtarzalny, świąteczny klimat. W tym roku spróbuj przygotować jedną z najbardziej kultowych dekoracji na choinkę. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a zawieszona na gałązkach prezentuje się naprawdę efektownie.
Nie potrzeba dużo wysiłku i pieniędzy, by świąteczne drzewko zyskało niepowtarzalny charakter i wygląd. Wystarczy wybrać odpowiednie ozdoby. W tym roku warto wrócić do klasyki i udekorować choinkę złocistymi krążkami pomarańczy. Aromatyczne i pełne uroku, z pewnością staną się prawdziwym hitem na Twoim bożonarodzeniowym drzewku.
Suszone plastry pomarańczy to jedna z najbardziej kultowych i zarazem urzekających ozdób na choinkę. W pełni naturalne i o przyjemnym aromacie, wyglądają niezwykle efektownie. Co najlepsze, są proste do wykonania, przez co każdy może do swojego domu wprowadzić jednocześnie odrobinę natury i świątecznego charakteru.
Pomarańcze w takiej formie sprawdzą się nie tylko na choinkę, ale również do stroików i innych dekoracji. W pełni naturalne doskonale wpisują się w nurt zero-waste. Bez plastiku i sztucznych konserwantów są idealnym wyborem dla miłośników ekologicznych rozwiązań, ale nie tylko.
Ciepły kolor oraz zapach wprowadzają od pomieszczenia iście świąteczny klimat i to bez wydawania dużych pieniędzy. To tanie i łatwe do zrobienia dekoracje, do których wykonania potrzebne są tak naprawdę wyłącznie pomarańcze i piekarnik. W połączeniu z innymi naturalnymi elementami mogą tworzyć wyjątkowe kompozycje. Sprawdzą się laski cynamonu, szyszki czy też drewniane ozdoby.
Zobacz także: Nigdy nie ubieraj choinki w te dni. Będziesz mieć pecha do końca roku
Domowe dekoracje to dobry pomysł, by nadać choince unikalnego charakteru, zaoszczędzić nieco pieniędzy i przy tym spędzić mile rodzinny czas. Wykonanie suszonych pomarańczy nie jest trudne. Tak naprawdę do wykonania tych naturalnych dekoracji potrzebne są: pomarańcze, papier do pieczenia, piekarnik i dodatkowo sznurek.
Zacznij od pokrojenia pomarańczy na plasterki o grubości około 4-5 mm. Ważne, by nie były zbyt cienkie, ponieważ szybko się spalą, natomiast za grube będą długo i nierównomiernie schnąć. Wszystkie otrzymane plasterki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zadbaj, by nie stykały się ze sobą.
Włóż je do nagrzanego do 80-100 st. C piekarnika i susz przez około 3 godziny. Pamiętaj, aby regularnie je obracać na drugą stronę co jakieś 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim jeszcze pomarańcze, aby mogły stopniowo ostygnąć. Gotowe powinny być suche, ale przy tym elastyczne. Całkowicie wystudzone przewlec przez sznurek, robiąc w nich malutką dziurkę.
Może cię zainteresować: Tu kupisz najtańszą choinkę. Nawet 3 razy taniej, niż w sklepie
Zobacz też:
Ta ozdoba miała przynosić pomyślność i zdrowie. Dziś już nikt jej nie wiesza
To najgorsze miejsce na postawienie telewizora. Źle wygląda i niszczy wzrok
To najlepszy kolor do sypialni. Relaksuje i poprawia samopoczucie