Reklama
Reklama

Podgrzewasz zimną kawę w mikrofalówce? To może mieć poważne konsekwencje

Podgrzewanie zimnej kawy w mikrofalówce to popularna praktyka. Chyba każdemu z nas chociaż raz zdarzyło się w natłoku obowiązków zapomnieć o świeżo zaparzonym naparze, a jednocześnie było żal go wylewać, więc postanowił skorzystać z pomocy popularnego urządzenia. Okazuje się jednak, że takie działanie może mieć poważne konsekwencje. Znajomy barista wyjaśnił jakie.

Znajomy barista wyjaśnił nam, jakie konsekwencje może mieć podgrzewanie kawy w mikrofalówce. To powszechna praktyka, stosowana m.in. przez zapracowanych pracowników korporacji czy młodych rodziców przytłoczonych obowiązkami związanymi z opieką nad dziećmi. 

Od czasu do czasu może zdarzyć się każdemu, kto nie ma czasu przygotowywać od nowa, kolejnego ciepłego napoju. Warto jednak zdawać sobie sprawę z konsekwencji takiego zachowania.

Czy kawa po podgrzaniu zmienia smak i właściwości?

Ciepło wydobywa z kawy jej unikalny aromat i smak, ale wszystko ma swoje granice. Dlatego też po ponownym podgrzaniu w mikrofalówce napar może zmienić swoje właściwości w niekorzystny sposób. 

Nie zdziw się jeśli po wyjęciu z urządzenia będzie bardziej gorzki i mniej aromatyczny, bo podczas oddziaływania wysokiej temperatury dochodzi do kolejnego uwalniania kawowych kwasów, związków i olejków, (ponownej zmiany składu chemicznego). Co prawda, podczas podgrzewania kawy nie dochodzi do wytrącenia kofeiny, ale napój może stać się mniej esencjonalny.

Może cię zainteresować: Mówią, że to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. W Polsce jest coraz popularniejszy 

Jak podgrzewać zimną kawę? Są dwie metody, ale nie zawsze warto

Czasami są jednak sytuacje, kiedy nie mamy czasu przygotowywać nowej kawy. Wtedy też możemy skorzystać z dwóch metod jej odgrzewania - w mikrofalówce albo w garnku nad ogniem. Powinniśmy to jednak robić rozsądnie tak, by maksymalnie ograniczyć utratę smaku i aromatu.

  • Podgrzewanie kawy w mikrofalówce

Podgrzewając kawę w mikrofalówce, ustawiamy kuchenkę na średnią moc na maksymalnie pół minuty. Jeśli po tym czasie napar wciąż będzie zimny, ponawiamy zabieg i wstaw napar jeszcze na 15 sekund.

  • Podgrzewanie kawy w garnku nad ogniem

Podgrzewając kawę w garnku nad ogniem, również nie przesadzajmy z czasem. Pilnujemy, by napar nie zaczął wrzeć. Najlepiej, aby osiągnął temperaturę nie wyższą niż 70 stopni.

Takiej kawy lepiej nie podgrzewać. Nie nadaje się do spożycia

Nie należy podgrzewać kawy z dodatkiem mleka i śmietanki, bo podgrzany nabiał może się wytrącić i wtedy kawa nie będzie smaczna. Możliwe nawet, że w naparze będą pływać kawałki ściętego nabiału, a wtedy nie będzie się on nadawał do spożycia.

Czytaj również: Zamiast do pasty kanapkowej dodaj do kawy. Odchudzanie będzie znacznie łatwiejsze

Zobacz też:

Nastawiasz pranie? Wciśnij ten przycisk, a twoje rachunki spadną

Nie tylko lawenda odstrasza komary. Ta pospolita roślina działa również na kleszcze

Babcia wkłada to do konewki. Podlewanie grządek jest proste, jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki