Weź z kuchni i wkrop do kremu do twarzy. Skóra będzie gładka i napięta jak u 20-latki
Chcesz w końcu wygładzić zmarszczki? Wcale nie musisz wydawać kroci na drogie zabiegi medycyny estetycznej. Przywrócisz twarzy młodzieńczy wygląd, jeśli dodasz kilka kropel pewnego produktu z kuchni do ulubionego kremu. Pierwsze efekty zauważysz już po kilku tygodniach.
Zmarszczki spędzają sen z powiek niejednej kobiecie - powstają w trakcie procesu starzenia się skóry. Warto jednak walczyć z nimi i to naturalnymi metodami. Nie wszyscy wiedzą, że oliwa z oliwek może znacznie je wygładzić. Jak zadziała na twarz? W jaki sposób ją stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Oliwa z oliwek ma w swoim składzie witaminę E, będącą silnym antyoksydantem, który chroni skórę przed stresem antyoksydacyjnym spowodowanym promieniowaniem UV. Zatrzymuje więc proces starzenia i regeneruje naskórek.
Warto też wspomnieć o witaminie K, która redukuje cienie i opuchliznę pod oczami. W związku z tym twarz wygląda na promienną i wypoczętą. Zyskuje więc młodzieńczy blask.
Oliwa z oliwek zawiera też kwasy tłuszczowe, zatrzymujące wodę w skórze. Dzięki nim staje się nawilżona i bardziej elastyczna. Wobec tego zmarszczki są mniej widoczne.
Polifenole zawarte w tym kuchennym produkcie mają właściwości antyoksydacyjne, chronią skórę przed zewnętrznymi czynnikami i wolnymi rodnikami. Z kolei skwalen działa nawilżająco, wspomaga regenerację naskórka i wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zapobiegając jej przesuszeniu i przedwczesnemu starzeniu.
Najprostszym sposobem stosowania oliwy z oliwek na twarz jest dodanie kilku kropel tego produktu do codziennej porcji kremu. Możemy też zmywać nią makijaż i oczyszczać twarz.
Za pomocą oliwy z oliwek warto wykonywać masaż na noc. W tym celu rozprowadzamy ją na oczyszczonej twarzy, szyi i dekolcie. Następnie wykonujemy delikatne, okrężne ruchy. Skupmy się na masowaniu miejsc z najbardziej widocznymi zmarszczkami. Dzięki temu pobudzimy krążenie, tak więc składniki zostaną lepiej wchłonięte.
Polecamy też przygotowania naturalnej maski z tego kuchennego produktu. Wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek z 1 łyżeczką miodu i powstałą maskę nałożyć na twarz na około 20 minut. Po tym czasie zmywamy ją letnią wodą.
Najlepiej, jeśli zastosujemy na twarz oliwę z pierwszego tłoczenia - extra virgin. Jej cenne właściwości są zachowane, ponieważ powstaje bezpośrednio z oliwek przy użyciu mechanicznych środków.
Przed użyciem zróbmy próbę uczuleniową na niewielkim fragmencie ciała. W ten sposób upewnimy się, że nasza skóra dobrze toleruje ten kuchenny produkt i nie wystąpi reakcja alergiczna.
Zobacz też:
Nie znam nikogo o tym imieniu. Ma długą historię, lecz nosi je mniej niż 30 Polek
Latem tę torebkę będą nosić wszyscy. Anna Lewandowska już ją ma
Imię pradziadka wraca do łask. Niedawno nikt nie chciał o nim słyszeć