Reklama
Reklama

Niewinny nawyk przyspiesza starzenie się skóry. Już nigdy tego nie zrobisz

Naukowcy z całego świata stale pracują nad technologią, która umożliwiałaby zatrzymanie starzenia się skóry. W trakcie ostatnich dekad wykonano naprawdę duże postępy dzięki zrozumieniu mechanizmów molekularnych. Jednak minie wiele czasu do momentu, kiedy lek na starość stanie się powszechny. Teraz muszą nam wystarczyć domowe sposoby na zatrzymanie czasu.

W kontekście starzenia najwięcej mówi się o zatrzymaniu pogarszania się stanu skóry. Każdy chciałby, aby była ona zdrowa i gładka przez długi czas. Kluczowe w tym aspekcie są dobre, zdrowe nawyki. 

Czy wykonywanie odpowiednich czynności umożliwi naszej skórze długotrwałość, której ludzie zazdroszczą m.in. 400-letnim rekinom grenlandzkim? Z pewnością nie należy nastawiać się na tak spektakularne efekty. Jednak robiąc właściwe zabiegi pielęgnacyjne, można zatrzymać starzenie skóry i nie dopuścić do przyspieszania tego procesu.

Niewinne przyzwyczajenie prowadzi do starzenia się skóry

Zaskoczeniem dla wielu osób będzie to, że jedną z przyczyn prowadzących do starzenia się skóry, jest korzystanie ze słomek. Charakterystyczne ułożenie ust i spinanie mięśni powoduje, że pojawiają się tzw. zmarszczki palacza. Dlatego następnym razem sięgając po napój, warto wyjąć z niego kolorową słomkę i napić się w standardowy sposób.

Do uszkodzenia skóry może też doprowadzić jedzenie cytrusów na słońcu. Konsumowanie pomarańczy lub limonek w miejscu, na które padają promienie UV, doprowadzi do wysypki. Powodem są fotouczulające substancje w cytrusach, które wchodzą w reakcję ze światłem słonecznym, wywołując powstawanie pęcherzyków.

Co jeść, żeby mieć zdrową skórę?

Na wygląd skóry wpływa wiele czynników. Do najważniejszych zalicza się – jak zwykle w przypadku dbania o zdrowie – zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i sen. Przypatrzmy się teraz jedzeniu, które warto spożywać, żeby dbać o wygląd skóry.

W swojej standardowej diecie warto uwzględnić:

  • Witaminę C: pomarańcza, kiwi, cytryna, grejpfrut oraz warzywa, takie jak brokuły, kalafior, brukselka i papryka,
  • Witaminę A: masło, jajka, mleko, tłuste ryby, wątróbki i podroby zwierzęce, słodkie ziemniaki, jarmuż, rzeżucha, szpinak, dynia i propolis,
  • Witaminę E: oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki, szpinak, brzoskwinia, czarna porzeczka,
  • Witaminę B3: ziemniaki, kasza gryczana i jęczmienna, ryż, otręby pszenne, ryby (dorsze, śledzie i mintaje), rośliny strączkowe, mleko oraz rośliny liściaste (szczaw, sałata, szpinak, natka pietruszki),
  • Witaminę D: rybie tłuszcze, produkty nabiałowe, jaja, mięso i podroby.

Zobacz też:

To najmodniejsza kurtka sezonu. Polskie gwiazdy noszą ją na co dzień

Z tych fryzur zrezygnuj po 50-tce. Postarzają i podkreślają zmarszczki

Mieszam 4 produkty i mam maseczkę za grosze. Moje włosy jeszcze nigdy nie były tak gładkie i lśniące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja | uroda