Kosztuje niewiele, a perfekcyjnie prasuje zmarszczki. Warto stosować regularnie
Każdy marzy o gładkiej, jędrnej i pozbawionej zmarszczek skórze. Chcąc jednak osiągnąć taki efekt, musimy dbać o cerę nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Warto więc włączyć do swojej diety pewien produkt, który w Azji cieszy się ogromną popularnością. Sprawdź, o czym mowa i jak stosować ten produkt.
Azjaci słyną z tego, że ich cera jest gładka i młodo wygląda. Sekretem są nie tylko odpowiednio dobrane kosmetyki, ale i prawidłowa dieta. Jednym z jej składników jest produkt, który powstaje w naturalny sposób i możemy go pozyskać z pewnego drzewa. Wyjaśniamy, czym on jest i jak go stosować, aby cieszyć się piękną skórą.
Produktem, który warto mieć w swoim domu, jeśli chcemy zapobiegać zmarszczkom, jest guma brzoskwiniowa. Jest to naturalna żywica, którą pozyskuje z gałęzi oraz pni drzewa brzoskwiniowego. Pochodzi ono z Chin gdzie od wieków, było doceniane nie tylko za owoce, ale i za właściwości lecznicze żywicy.
Guma ta powstaje podczas całkowicie naturalnego procesu, gdy drzewo wytwarza lepką substancję. Co prawda, nie zawiera ona czystego kolagenu, ale może wspierać jego produkcję w organizmie, dzięki wysokiej zawartości polisacharydów. Dzięki temu jej regularne spożywanie może poprawić jędrność naszej skóry i zredukować zmarszczki.
Dobrą informacją jest także to, że produkt ten bez problemu dostaniemy w wielu sklepach internetowych. 100 gramów gumy brzoskwiniowej może kosztować od 30 do 80 zł.
Niektórzy mają obawy, czy gumę brzoskwiniową na pewno można spożywać. Jest to jednak całkowicie naturalny produkt, który jest bezpieczny dla naszego organizmu i od setek lat stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej.
W dodatku jest ona cenna dla naszego organizmu nie tylko z powodu pobudzania do produkcji kolagenu, ale działa ona również przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz antybakteryjnie. W dodatku zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit. Warto też dodać, że guma brzoskwiniowa jest lekkostrawna i nie wywołuje alergii. Musimy jednak spożywać ją w umiarkowanych ilościach, bo jak w przypadku każdego produktu, jej nadmiar może być szkodliwy.
Czytaj również: Możesz farbować włosy bez chemii. Ta przyprawa doskonale kryje siwiznę
Żywica brzoskwiniowa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, więc warto wiedzieć, jak możemy ją wykorzystać w naszej kuchni. Możemy zainspirować się metodą azjatycką i dodawać ją zup oraz sosów, aby je zagęścić. Guma jest bowiem nie tylko świetnym zagęszczaczem, ale i doskonale podkreśla smak potraw. To także dobry dodatek do różnego rodzaju napojów.
Chcąc użyć gumy brzoskwiniowej, najpierw musimy namoczyć ją w wodzie przez 24 godziny. Po odlaniu wody możemy dodawać ją do wspomnianych dań oraz napojów.
Zobacz też:
Nosisz taki płaszcz? Optycznie dodaje ci 10 kilogramów
Kiedyś była w każdej klasie. Dziś prawie nie ma dziewczyn o tym imieniu
Jesienią postaw na to cięcie. Odejmuje lat i robi furorę w salonach fryzjerskich