Reklama
Reklama

Czy w Wigilię można jeść mięso? Zdania są podzielone, sprawdź, kto ma rację

Wigilia Bożego Narodzenia to magiczny czas, pełen tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich jest rezygnowanie z mięsnych dań na rzecz postnych potraw. Ostatnio wiele osób zadaje sobie pytanie: czy można podać mięso na wigilijną kolację? Zdania są podzielone, dlatego czas wyjaśnić tę kwestię.

Niejedna osoba łapie się za głowę, słysząc o jedzeniu mięsa w Wigilię. Dawniej na stołach królowały postne potrawy, natomiast dziś bywa z tym różnie. Okazuje się, że ta kwestia uległa zmianie w 2003 roku

Czy w Wigilię można jeść mięso?

Według kościoła rzymskokatolickiego powstrzymywanie się od pokarmów mięsnych, z wyłączeniem ryb, obowiązuje tylko dwa razy w roku - w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek. Wstrzemięźliwość od mięsa dotyczy osób, które ukończyły 14 lat. Z kolei post ścisły obowiązuje od 18. do 60. roku życia. Wyłączeni są z niego chorzy lub niemający wyboru potraw.

Zgodnie z prawem kanonicznym możemy spożywać mięso w Wigilię, choć według tradycji uznaje się kolację wigilijną za postną. Zakaz spożywania dań mięsnych został zniesiony w 2003 roku, jednak biskupi nawołują do zachowania wstrzemięźliwości. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Srebrna spódnica — jak stylizować. Ten model to hit nadchodzących świąt

Dlaczego wcześniej Wigilia była postna?

W chrześcijaństwie Wigilia jest czasem oczekiwania na narodziny Jezusa Chrystusa. Post miał na calu przygotowanie duchowe do tego wielkiego wydarzenia. Wierni chcieli jak najlepiej przeżyć Święta Bożego Narodzenia. 

Poza tym w tradycji katolickiej wstrzemięźliwość oznacza pokutę i zmartwienie, co przybiera zupełnie nowego wymiaru w kontekście oczekiwania na Zbawiciela. 

Post wigilijny był związany nie tylko z religią, ale też z kulturą. Przykładowo w Europie Środkowo-Wschodniej dzielenie się posiłkami postnymi z rodziną miało duże znaczenie. Od zawsze serwowano tam pierogi czy barszcz z uszkami, tym samym tworząc pewną kulinarną tradycję

Jakie potrawy podaje się na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia?

W Polsce na Wigilię podaje się zazwyczaj ryby w różnej odsłonie. Najczęściej na wigilijnym stole goszczą karpie i śledzie. Nie brakuje także innych tradycyjnych, postnych potraw tj. barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pierogi, kluski z makiem czy groch z kapustą. Z kolei ciastami kojarzonymi z tymi świętami są makowce, pierniki i serniki. 

Pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia jest bardzo uroczysty i obchodzi się go z większym rozmachem kulinarnym - na stole królują dania mięsne. W kulturze polskiej przyrządza się je z drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Oprócz nich gospodynie przygotowują również tradycyjne wędliny czy pasztety. 

W większości polskich domów nadal kultywuje się tradycję postu w Wigilię, mimo zniesienia zakazu spożywania mięsa przez kościół. Pierwszy i drugi dzień świąt jest natomiast prawdziwą ucztą kulinarną. 

Zobacz też:

Zimą włosy plączą się i kołtunią? Tak temu zaradzisz

Klasyczna marynarka, idealna na Wigilię. Pokochała ją Małgorzata Socha

Zamiast pić, wymocz w niej opuchnięte stopy. Będą gładkie jak jedwab

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: święta | rodzina