Reklama
Reklama

Zielone pomidory szybko dojrzeją w domu. Wystarczy, że położysz je obok tego

Twoje zielone pomidory szybko dojrzeją w domu, jeśli położysz je obok innych owoców. Moja mama od lat stosuje ten trik i nie narzeka na efekty. Sąsiadki wciąż pytają ją o porady, nie mogąc uwierzyć w to, że jej zebrane wczesną jesienią pomidory już po kilku dniach zaczynają przybierać piękny czerwony kolor, robią się słodkie i soczyste.

Pomidory to owoce klimakteryczne, podobnie jak: banany, gruszki, awokado czy mango. Oznacza to, że mogą dojrzewać również po zerwaniu, jeśli np. postanowisz zebrać je wcześniej z ogrodu z uwagi na deszcze, wiatry lub niskie temperatury. 

Nie ryzykuj, że jesienią przemarzną w ogrodzie, tylko zerwij je z krzaczka i przenieś do domu. Zielone pomidory szybko dojrzeją w twoim mieszkaniu, o ile zapewnisz im odpowiednie warunki. Zastosuj te triki, a wkrótce będą czerwone jak truskawki!

Do kiedy zrywać pomidory? Nie przegap terminu, bo przemarzną

Przyjęło się, że pomidory trzeba zerwać do połowy października. Tegoroczna jesień jest jednak chłodna, więc lepiej się pospiesz, aby nie przemarzły na krzewach. W przeciwnym razie mogą zmarnieć. 

Lepiej zrobić to wcześniej, niż się spóźnić. Możesz zebrać pomidory, nawet jeśli są jeszcze zielone, o ile zacząły się już choć trochę wybarwiać. Pamiętaj jednak, by nie odrywać szypułek i przechowywać je w suchych warunkach (nie mogą być mokre). 

Może cię zainteresować: Przetwory nie mogą stać w piwnicy w nieskończoność. Tak sprawdzisz, czy się nie zepsuły

Co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu? Połóż je obok tych owoców

Chcesz, żeby zielone pomidory dojrzały w domu? Połóż je na parapecie w ciepłym i jasnym miejscu (tak, by nie padały na nie bezpośrednio promienie słoneczne) obok dojrzałych jabłek i bananów. 

To dlatego, że owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych roślin. Możesz je włożyć do papierowej torby. Już po 4-6 dniach pomidory zaczną robić się czerwone. Ani się obejrzysz, a będą idealne do spożycia.

Czytaj również: Więcej nie wyrzucisz fusów z kawy. Nadają się nie tylko do nawożenia roślin, ale też do sprzątania

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Metoda włoska szybko uzdatni je do spożycia

Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, możesz również zastosować "metodę włoską". Wystarczy, że wyrwiesz całą roślinę wraz z korzeniami i zawiesisz ją w suchym pomieszczeniu np. w garażu albo szklarni (o ile ją posiadasz). 

Dzięki temu, że pomidory nie zostaną od razu oderwane, dłużej będą pobierać substancje odżywcze i szybciej zrobią się zdatne do spożycia. Ten trik jest polecany osobom, które mimo końcówki sezonu ogrodniczego wciąż mają mnóstwo zielonych pomidorów na krzewach.

Zobacz też:

Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe

Zerwij w ogrodzie i rozłóż po domu. Mole wyniosą się w mgnieniu oka

Grzybiarze z Małopolski zacierają ręce. W tych lasach jest najwięcej grzybów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki