Reklama
Reklama

W ten sposób przedłużysz świeżość sałaty. Będzie smaczna nawet przez 2 tygodnie

Sałata jest używana do przyrządzania przekąsek, obiadów i sałatek. Żeby cieszyć się smakiem warzywa, należy dowiedzieć się, jak w odpowiedni sposób je przechowywać. Stosując pewien sposób, można znacznie przedłużyć jej świeżość.

W sałacie znajduje się błonnik, magnez, żelazo oraz witamina B i C. Ze względu na to, a także ze względu na przyjemny smak, warzywo znajduje się w niemal każdej lodówce. Sałata smakuje i pozytywnie wpływa na zdrowie m.in. wzmacniając odporność i wspierając trawienie.

Najczęściej stosowanym sposobem na przechowywanie sałaty, jest włożenie warzywa do lodówki. Niestety w większości przypadków wkrótce na warzywie pojawiają się ciemne przebarwienia, a także rozpoczynają procesy doprowadzające do zgnilizny. Wiele osób nastawia się na to, że sałatę trzeba zjeść niemal od razu po kupieniu. Nie jest to jedyne wyjście.

Jak przechowywać sałatę, żeby była gotowa do spożycia przez 2 tygodnie?

Sposób na to, żeby zachować świeżość sałaty przez długi czas, jest prosty. Na początku warzywo trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem, a dopiero później włożyć do lodówki. Dobrze przy tym zwrócić uwagę na to, żeby sałata była wyczyszczona i osuszona w dużym sitku.

Kiedy sałata zostanie umyta, należy ją umieścić w misce z wodą - korzeniem do dołu. Woda powinna być letnia, aby nie utrudnić pracy lodówce. Trzymając się wspomnianych zasad, można przedłużyć zdatność sałaty do spożycia – nawet do 2 tygodni.

Jak przywrócić chrupkość wiotkim liściom sałaty?

Może się zdarzyć, że zakupiona zostanie sałata, która wcześniej była źle przechowywana. Wtedy jej liście mogą stracić chrupkość i mieć nieprzyjemną, wiotką strukturę. W takiej sytuacji można je oddzielić od warzywa i włożyć do chłodnej wody na ok.15  minut. Po tym czasie liście sałaty powinny odzyskać chrupkość.

Zobacz też:

Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki