Reklama
Reklama

Ułóż orzechy na blaszce i włóż do piekarnika. Rezultat cię zaskoczy

Orzechy włoskie dodaje się do rozmaitych potraw. Dotyczy to nie tylko słodkości, ale także wytrawnego jedzenia, na przykład sałatek. Nieraz orzechy włoskie są uzupełnieniem smaku zarówno mięs, jak i makaronów czy naleśników. Jednym ze sposobów na obróbkę orzechów uwzględnia użycie piekarnika. Co to daje?

Orzechy włoskie są cenione przede wszystkim za smak. Ich charakterystyczny kształt, przypominający mózg jest nie bez znaczenia. Rzeczywiście pozytywnie wpływa na pracę tej największej części mózgowia.

W orzechach włoskich znajduje się także wiele prozdrowotnych elementów. Dotyczy to składników takich jak m.in. błonnik, czy kwasy omega-3. Ze względu na to po tę odmianę orzechów warto sięgać, chociażby w sytuacji, gdy chcemy wesprzeć nasz mózg w przyjmowaniu wiedzy.

Dlaczego używa się piekarnika i blaszki wraz z orzechami włoskimi?

Blacha i piekarnik to przedmioty, które wielu z nas kojarzyłoby z orzechami włoskimi jako ostatnie. Jednak może to mieć kluczowe znaczenie w kontekście późniejszego spożywania tych suchych owoców zamkniętych. W takim razie, jak używać blaszki i piekarnika?

Nieraz zdarza się, że orzechy włoskie po zebraniu są po prostu mokre i pełne wilgoci. Dlatego warto zdecydować się na ich wysuszenie, żeby później bez problemu raczyć się ich wyjątkowym smakiem oraz szeregiem właściwości dobrych dla zdrowia. 

Jak używać piekarnik i blaszkę z orzechami włoskimi?

Żeby przygotować orzechy włoskie do spożycia, należy najpierw ustawić odpowiednią temperaturę w piekarniku. Najlepszym rozwiązaniem jest wyregulowanie ciepła na poziom 60°C. Oprócz tego można włączyć termoobieg i uchylić drzwiczki urządzenia. 

Uchylenie drzwiczek od piekarnika jest kluczowe. Zapobiegnie to niechcianemu ugotowaniu się orzechów włoskich. Zastosowanie tego sposobu – z blaszką i piekarnikiem sprawi, że owoce będą zachwycać podniebienie smakiem i będą zdatne do spożycia przez długi czas.

Jak długo używać termoobiegu w piekarniku?

Ostatnim elementem w całym procesie suszenia orzechów włoskich będzie ustawienie minutnika, który wyznaczy koniec pracy piekarnika. Timer trzeba nastawić na około 15-20 minut, nie więcej. Dzięki temu orzechy będą idealnie wysuszone.

Dodatkowo dobrym pomysłem będzie wyłożenie blaszki papierem do pieczenia. Spowoduje to, że wskutek suszenia orzechów włoskich na blaszce nie pojawią się trudne do usunięcia, czarne zacieki. Po zakończeniu pracy piekarnika owoce można przełożyć do kartonu lub zamykanego wieczkiem plastikowego pojemnika.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki