Rozsyp goździki na kuchennym blacie, a uporczywy problem zniknie
Goździki są znaną i uniwersalną przyprawą, nadającą unikalnego smaku daniom. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. Mogą przydać się na przykład w walce z uciążliwymi szkodnikami. Ich intensywny zapach odstrasza między innymi mole spożywcze.
Goździki wystarczy rozsypać na kuchennym blacie, żeby pozbyć się uporczywego problemu. Mowa tutaj o molach, które są prawdziwą zmorą wielu gospodyń. Insekty składają larwy m.in. w kaszy, czy innych produktach spożywczych.
Temu wyjątkowo niepożądanemu zjawisku można zapobiec, używając goździków. Wiele pań domu decyduje się na zastosowanie suszonych pąków tych kwiatów właśnie w walce z insektami. Jak zrobić to poprawnie, żeby uzyskać oczekiwane efekty?
Goździki można z reguły nabyć, kupując opakowania z 10 gramami pąków kwiatów. Najlepiej od razu zaopatrzyć się w kilka sztuk. Po powrocie do domu można przejść do działania.
Goździki trzeba wyjąć torebeczek i rozłożyć je w strategicznych miejscach w kuchni. Może być to blat, wnętrze szafki z kaszą, ryżem, czy w spiżarce z jedzeniem. Praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie goździków w przewiewnych torebeczkach i zawieszenie ich w pobliżu wymienionych wcześniej miejsc. Ich zapach odstraszy mole i umożliwi pozbycie się moli.
Mole mogą dostać się do wnętrza domu z zewnątrz. Często prześlizgują się przez drzwi, okna, czy nieszczelności w konstrukcji budynku. Jednak najczęściej są przynoszone przez ludzi lub zwierzęta - w postaci jaj lub gąsienic.
Sprzyjającymi warunkami do żerowania dla moli są otwarte pojemniki z żywnością, czy rozsypane jedzenie. Samice moli szukające miejsca do złożenia jaj wybiorą właśnie taką lokalizację. Owady dobrze czują się też w ciepłych i nieprzewiewnych miejscach.
To, że w kuchni pojawiły się mole spożywcze, można rozpoznać po dużej ilości jedwabnej sieci, a także odchodów. Dobrze też wiedzieć, że insekty rozwijają się w czterech etapach:
- jajo,
- gąsienica,
- poczwarka,
- dorosły osobnik.
Największym problemem są nie dorosłe ćmy, a larwy, które żerują na jedzeniu. Wylęgają się z maleńkich jaj i wpełzają do pojemników z żywnością, żerując na niej. Wraz ze wzrostem, wytwarzają odchody. Później, gdy insekty dorastają, cały cykl się powtarza.
Żeby nie dopuścić do rozmnażania się moli kuchennych, najpierw trzeba ograniczyć dostęp do jedzenia, wprowadzając przechowywanie żywności w szczelnie zamykanych pojemnikach. Trzeba również regularnie usuwać resztki jedzenia z obszarów pod tosterami, piekarnikiem, czy blatem, na którym jest obrabiana żywność.
W przypadku zauważania odchodów, czy larw, należy wyrzucić nie tylko jedzenie, które zaatakowały insekty, ale także żywność znajdującą się w pobliżu. Rozwiązaniem jest też włożenie czystych produktów do zamrażarki. Tam temperatura zabije jaja i gąsienice.
Zobacz też:
To niepozorne warzywo jest skarbnicą witamin. Polacy jedzą stanowczo zbyt rzadko
Olej pryskający z patelni to prawdziwa zmora. Tak pozbędziesz się problemu
Domowy środek do czyszczenia nagrobka. Będzie lśnił z daleka i nie zniszczysz płyty