Reklama
Reklama

Rozsyp goździki na kuchennym blacie, a uporczywy problem zniknie

Goździki są znaną i uniwersalną przyprawą, nadającą unikalnego smaku daniom. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. Mogą przydać się na przykład w walce z uciążliwymi szkodnikami. Ich intensywny zapach odstrasza między innymi mole spożywcze.

Goździki wystarczy rozsypać na kuchennym blacie, żeby pozbyć się uporczywego problemu. Mowa tutaj o molach, które są prawdziwą zmorą wielu gospodyń. Insekty składają larwy m.in. w kaszy, czy innych produktach spożywczych.

Temu wyjątkowo niepożądanemu zjawisku można zapobiec, używając goździków. Wiele pań domu decyduje się na zastosowanie suszonych pąków tych kwiatów właśnie w walce z insektami. Jak zrobić to poprawnie, żeby uzyskać oczekiwane efekty?

Jak stosować goździki w walce z molami spożywczymi?

Goździki można z reguły nabyć, kupując opakowania z 10 gramami pąków kwiatów. Najlepiej od razu zaopatrzyć się w kilka sztuk. Po powrocie do domu można przejść do działania.

Goździki trzeba wyjąć torebeczek i rozłożyć je w strategicznych miejscach w kuchni. Może być to blat, wnętrze szafki z kaszą, ryżem, czy w spiżarce z jedzeniem. Praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie goździków w przewiewnych torebeczkach i zawieszenie ich w pobliżu wymienionych wcześniej miejsc. Ich zapach odstraszy mole i umożliwi pozbycie się moli.

Dlaczego mole spożywcze pojawiają się w kuchni?

Mole mogą dostać się do wnętrza domu z zewnątrz. Często prześlizgują się przez drzwi, okna, czy nieszczelności w konstrukcji budynku. Jednak najczęściej są przynoszone przez ludzi lub zwierzęta - w postaci jaj lub gąsienic.

Sprzyjającymi warunkami do żerowania dla moli są otwarte pojemniki z żywnością, czy rozsypane jedzenie. Samice moli szukające miejsca do złożenia jaj wybiorą właśnie taką lokalizację. Owady dobrze czują się też w ciepłych i nieprzewiewnych miejscach.

Jak rozpoznać, że w kuchni żerują mole spożywcze?

To, że w kuchni pojawiły się mole spożywcze, można rozpoznać po dużej ilości jedwabnej sieci, a także odchodów. Dobrze też wiedzieć, że insekty rozwijają się w czterech etapach:

  • jajo,
  • gąsienica,
  • poczwarka,
  • dorosły osobnik.

Największym problemem są nie dorosłe ćmy, a larwy, które żerują na jedzeniu. Wylęgają się z maleńkich jaj i wpełzają do pojemników z żywnością, żerując na niej. Wraz ze wzrostem, wytwarzają odchody. Później, gdy insekty dorastają, cały cykl się powtarza.

Jak uniknąć inwazji moli spożywczych w kuchni?

Żeby nie dopuścić do rozmnażania się moli kuchennych, najpierw trzeba ograniczyć dostęp do jedzenia, wprowadzając przechowywanie żywności w szczelnie zamykanych pojemnikach. Trzeba również regularnie usuwać resztki jedzenia z obszarów pod tosterami, piekarnikiem, czy blatem, na którym jest obrabiana żywność.

W przypadku zauważania odchodów, czy larw, należy wyrzucić nie tylko jedzenie, które zaatakowały insekty, ale także żywność znajdującą się w pobliżu. Rozwiązaniem jest też włożenie czystych produktów do zamrażarki. Tam temperatura zabije jaja i gąsienice.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby