Posypuję tym szybę piekarnika i czekam, aż brud odpadnie. Bez szorowania i drogich środków
Czyszczenie piekarnika wcale nie jest takie proste. Często kupujemy drogie środki chemiczne i przystępujemy do mozolnego szorowania, a na szybie i tak zostają smugi oraz zacieki. Na szczęście istnieje prosty, domowy sposób, dzięki któremu to urządzenie znów zalśni nieskazitelną czystością. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w szafce kuchennej.
Nie ma nic gorszego niż przypalony tłuszcz i resztki jedzenia w piekarniku. Do tego dochodzą jeszcze smugi oraz zacieki. Wtedy główkujemy, jak wyczyścić ten sprzęt kuchenny bez szorowania. Na szczególną uwagę zasługuje domowy sposób z sodą oczyszczoną.
Brudna szyba piekarnika najbardziej rzuca się w oczy. Do tego uniemożliwia podglądanie ciast i potraw, które mogą ulec przypaleniu. Ciągłe otwieranie drzwiczek w trakcie pieczenia nie jest wskazane przy wielu wypiekach.
Poza tym przypalone resztki tłuszczu i jedzenia wydzielają szkodliwe substancje, które osadzają się na daniach. Bez dwóch zdań wpływa to źle na nasze zdrowie. Właśnie dlatego należy regularnie czyścić piekarnik.
Jego drzwiczki wyczyścimy bardzo prostym sposobem. Na początek otwieramy je pod kątem 90 stopni, oblewamy delikatnie gorącą wodą i obsypujemy sodą oczyszczoną.
Po około 2 minutach przecieramy szybę kulką z folii aluminiowej. Robimy to delikatnie, żeby nie uszkodzić szkła.
Na koniec jeszcze raz przecieramy wszystko wilgotną ścierką. Wszelkie zanieczyszczenia zejdą bez mozolnego szorowania. Przy bardzo brudnym sprzęcie warto powtórzyć ten proces.
Na mały brud idealnie sprawdzi się trik z octem. Wystarczy wlać go razem z wodą do butelki z atomizerem w proporcji 1:1 i spryskać zabrudzone powierzchnie. Po kilkunastu minutach przecieramy całość za pomocą kuchennej gąbeczki.
Na większe zabrudzenia pomocny może okazać się domowy sposób z dwoma produktami kuchennymi. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1 szklankę wody, 2 łyżki octu i dosypujemy 3 opakowania proszku do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 40 minut - właśnie tyle wystarczy, żeby pozbyć się dużego brudu bez wysiłku.
Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy naczynie żaroodporne, a gdy piekarnik ostygnie, to przecieramy go wilgotną ścierką. Resztki tłuszczu i przypalonego jedzenia zejdą w mgnieniu oka.
Podsumowując, warto przetestować te 3 domowe sposoby, jednak według nas to właśnie ten z sodą oczyszczoną zasługuje na medal. Daje najszybszy i najbardziej widoczny efekt, nawet przy mocno zabrudzonej szybie.
Zobacz też:
Tę przekąskę jedz zamiast ciastek i cukierków. O niebo zdrowsza i smaczniejsza
Włóż do pralki zamiast wybielacza. Sporo zaoszczędzisz, a ubrania będą śnieżnobiałe
Mrówki schodzą się do domu? Zamiast drogich specyfików weź jedną rzecz z pokoju dziecka