Nie tylko pochłania wilgoć. Zdziwisz się, ile zastosowań może mieć ryż
Ryż, podobnie jak ziemniaki czy makaron, zazwyczaj stanowi element obiadu. Wiele osób nie ma pojęcia, że ten produkt może być używany nie tylko w kuchni. Nieliczni traktują go jako pochłaniacz wilgoci, jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Poznaj je wszystkie.
Ryż to produkt obecny niemal w każdej kuchni, ceniony za swoją wszechstronność i prostotę przygotowania. Jego zastosowania wykraczają daleko poza tradycyjne przepisy kulinarne, zaskakując swoją funkcjonalnością. Ten niepozorny składnik może okazać się niezwykle przydatny w codziennym życiu.
Okazuje się, że nie trzeba wydawać pieniędzy na pochłaniacze wilgoci. Można wypróbować domowy sposób z zastosowaniem ryżu. Wystarczy, że wsypiemy go do miseczki albo słoika i postawimy takie naczynie w pomieszczeniu, w którym panuje wysoki poziom wilgoci. Co się wówczas stanie?
Ten kuchenny produkt ma właściwości higroskopijne, dlatego wchłania nadmiar wilgoci z otoczenia. Już po kilku dniach zauważymy, że ryż stanie się lekko wilgotny albo mokry. Wtedy musimy wymienić go na suchy, żeby kontynuować zwalczanie tego problemu.
Ryż w domu nie tylko pochłania wilgoć. Możemy wykorzystać go na wiele innych sposobów. O jakich mowa?
- Suszenie telefonu
Może zdarzyć się, że telefon wpadnie nam do toalety, kałuży czy basenu. Zamoczone urządzenie wcale nie musi być od razu zepsute, czasem wystarczy je wysuszyć. Warto więc włożyć sprzęt do miski z ryżem. Wilgoć z niego zostanie pochłonięta przez ten kuchenny produkt.
- Utrzymywanie sypkości przypraw
Czasem bywa tak, że przyprawy nie zachowują swojej sypkości i zamieniają się w bryłki. Musimy wtedy rozdrabniać je za pomocą łyżeczki. Możemy jednak tego uniknąć, dosypując np. do pojemnika z solą kilka ziarenek ryżu.
Tym kuchennym produktem polecamy czyszczenie osadów z wazonów, zwłaszcza tych, które mają cienką szyjkę. Musimy wsypać go do naczynia, zalać ciepłą wodą i dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń. Następnie delikatnie potrząsamy wazonem i wylewamy jego zawartość, a na koniec wszystko dokładnie wypłukujemy wodą.
- Przyspieszanie dojrzewania owoców
Zielone banany, gruszki, jabłka i mango znacznie szybciej dojrzeją, jeśli zasypiemy je ryżem, który przyspiesza proces wydzielania etylenu. Dzięki tej prostej metodzie możesz cieszyć się dojrzałymi owocami nawet w ciągu jednego dnia.
- Prace plastyczne dla dziecka
Najmłodsi mogą tworzyć ciekawe prace plastyczne z tego produktu kuchennego. Wystarczy posmarować kartkę klejem, wysypać na nią ryż i pomalować go farbami. Taka zabawa rozwija kreatywność dzieci, pozwalając im eksperymentować z teksturą i kolorami, a także ćwiczyć precyzyjność i cierpliwość.
- Maseczka z ryżu
Naturalna maska sprawi, że skóra będzie miękka, sprężysta i odpowiednio nawilżona. Pomoże też w pozbyciu się zmarszczek. Żeby ją zrobić, musimy na początek przepłukać ryż pod zimną wodą, a następnie gotować go przez 10 minut. Przecedzony i ostudzony produkt blendujemy z chłodną wodą po gotowaniu i tak powstałą papkę nakładamy na twarz na 15 minut.
Zobacz też:
Wyjmij z apteczki i włóż do bębna. Pranie będzie śnieżnobiałe
Ten olej jest zdrowszy, niż oliwa z oliwek. Wystarczy łyżeczka dziennie, by obniżyć cholesterol
Obierzesz jajka bez problemu. Wystarczy 1 łyżka do garnka z wodą