Nie musisz wyrzucać przypalonej blachy. Tak usuniesz nawet stary tłuszcz i to bez szorowania
Nie tak łatwo doczyścić blachę z tłuszczu i przypalonych resztek jedzenia. Czasem bywa tak, że nawet intensywne szorowanie zdaje się na nic. Można jednak szybko usunąć zanieczyszczenia i to bez żadnego wysiłku. Wszystko, czego potrzebujesz, masz w kuchni.
Brudna blacha może powodować szereg problemów. Zanieczyszczenia szpecą ją, ale też wpływają na smak i zapach przygotowywanych potraw. Pozostałości na tych akcesoriach kuchennych stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia, ponieważ w trakcie pieczenia zostają wydzielane szkodliwe substancje. Właśnie dlatego należy regularnie czyścić blachę. Poznaj niezawodne, domowe sposoby.
Najlepiej zapobiegać powstawaniu przypaleń na blasze. Przede wszystkim, gdy przygotowujemy potrawy w piekarniku, to musimy używać papieru do pieczenia albo silikonowej maty. Te akcesoria zapobiegają przywieraniu tłuszczu do powierzchni.
Musimy też pamiętać o regularnym czyszczeniu blachy, ponieważ świeże zabrudzenia łatwiej doczyścić niż zaschnięte resztki jedzenia. Nie polecamy mycia za pomocą ostrych gąbek i druciaków. Powodują one mikrouszkodzenia, gromadzące brud.
Dodatkowo po myciu warto przetrzeć blachę olejem roślinnym. Będzie wówczas lekko natłuszczona, dlatego nie powstaną na niej przypalenia.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Sposób na zatkany odpływ. Wykorzystaj ten kuchenny składnik
W kuchni mamy wiele produktów, dzięki którym w mig usuniemy nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia i to bez szorowania. O jakich mowa?
- Sól
Ten produkt kuchenny wystarczy rozsypać na blasze i wstawić ją do nagrzanego piekarnika do 60 stopni Celsjusza na około 15 minut. Pod wpływem ciepła sól zacznie wchłaniać wszelkie zabrudzenia. Po ostygnięciu musimy przetrzeć całość wilgotną ściereczką.
- Soda oczyszczona i kwasek cytrynowy
Na kilka godzin warto posypać blachę grubą warstwą sody oczyszczonej i małą ilością kwasku cytrynowego. Dojdzie wówczas do reakcji chemicznej - dzięki niej zabrudzenia zostaną dosłownie oderwane od powierzchni. Na koniec myjemy element piekarnika pod bieżącą wodą.
- Soda oczyszczona i woda utleniona
Te dwa produkty przydadzą się na wyjątkowo trudne do usunięcia zabrudzenia. Mieszamy je do uzyskania konsystencji pasty - smarujemy nią blachę, pozostawiając na około 15 minut. Po tym czasie całość delikatnie szorujemy miękką gąbką i zmywamy pod bieżącą wodą. Soda zadziała jak środek ścierny, jednak taki, który nie powoduje porysowań.
Zobacz też:
Używasz filtrów do wody? Sprawdź, gdzie wyrzucać zużyte, nim popełnisz błąd
Deszcz znów zrobił smugi na świeżo umytych oknach? Dodaj to do wody, a będą lśniły
Weź odrobinę z łazienki i umyj lustro. Zapomnisz o smugach i zaciekach