Nie gotuj pierogów w ten sposób. Rozkleją się i będą niesmaczne
Ugotowanie idealnych pierogów na wigilię jest trudniejsze, niż może się wydawać. W wielu domach przygotowuje się je wcześniej, by uniknąć nadmiaru pracy 24 grudnia. To nic złego, lecz po wyjęciu z zamrażarki ulepione ciasto często traci kształt i konsystencję. To przez popularny błąd, na który lepiej uważać, aby pierogi się nie rozkleiły.
Wśród dwunastu tradycyjnych dań na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć pierogów. Możesz podać je z dowolnym farszem: kapustą i grzybami, pastą rybną, albo na słodko z serem. Niezależnie od wybranej przez ciebie wersji, powinny być jednak miękkie jak chmurka i elastyczne.
Niestety podczas rozmnażania pierogów dojść może do wpadki kulinarnej w efekcie której ciasto pierogów rozkleja się i traci swój unikalny kształt. Jeśli tak się stanie, to po podaniu na talerze będzie wyglądać jak rozgotowana papka. Zobacz, jak tego uniknąć.
Może cię zainteresować: Użyj tego tłuszczu do czyszczenia okapu. Po 5 minutach będzie lśnił jak nowy
Przygotowanie pierogów wigilijnych jest bardziej skomplikowane, niż myślisz. Jeżeli chcesz, aby były naprawdę smaczne, powinieneś poznać podstawowe zasady ich przyrządzania.
Jednym z najgorszych błędów, często popełnianych przez osoby, które gotują ten przysmak po raz pierwszy, jest... rozmrażanie pierogów przed gotowaniem. To nie żart, że nie należy tego robić.
To właśnie przez tę czynność tracą one swój unikalny kształt i sprężystą, jędrną konsystencję, która powinna zostać zachowana zarówno przed, jak i po ugotowaniu pierogów.
Czytaj również: Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki
Mrożone pierogi najlepiej ugotować bez rozmrażania - na blacie kuchennym, w mikrofalówce czy w lodówce. To bowiem prowadzi do uwalniania się nadzienia, które wędruje na obrzeża ciasta, ekspresowo chłonącego wilgoć, (a często także wylewa się na zewnątrz).
Idealna metoda przygotowywania tej potrawy wigilijnej jest najprostszą z możliwych. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy je bowiem wrzucić bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody w garnku.
Ten banalny trik na gotowanie pierogów doprowadzi do szybkiego ścięcia się ciasta, które jednocześnie zachowa wszystkie swoje walory. Przysmaki się ze sobą nie posklejają, jeśli będziesz gotować je na dużym ogniu w możliwie dużym naczyniu (woda będzie nimi poruszać, a od czasu do czasu możesz je delikatnie zamieszać).
Zobacz też:
Tak szybko i bez chemii odświeżysz kanapę. Na święta będzie wyglądać, jak nowa
W 5 sekund ocenisz, czy ryba jest usmażona w środku. Ten trik zdradziła mi babcia
Pijesz herbatę z termosu? Zdziwi cię, jak wpływa na twoje zdrowie