Jak skutecznie usunąć zapach czosnku z rąk? Wystarczy kilka sekund, aby pozbyć się problemu
Każdy, kto uwielbia potrawy z czosnkiem w roli głównej, zna problem nieprzyjemnego zapachu, jaki pozostawia on na dłoniach. Na szczęście istnieją proste i szybkie metody, dzięki którym możemy pozbyć się tego aromatu. Wystarczy tak naprawdę kilka sekund i produkty z naszej kuchni. Sprawdź, jak usunąć zapach czosnku z rąk.
Niejednokrotnie zdarza się nam odczuwać dyskomfort związany z charakterystycznym zapachem czosnku, który pozostaje na naszych dłoniach po gotowaniu potraw z jego użyciem. Często nie pomaga na to nawet najsilniej pachnące mydło i aromat towarzyszy nam przez kilka godzin. Jednak na szczęście można temu nie tylko zapobiec, ale i zniwelować skutki kontaktu z tym pysznym, ale specyficznie pachnącym warzywem.
Pomimo tego, że czosnek jest bardzo smaczny i niezwykle zdrowy, to z powodu jego nieprzyjemnej, ostrej woni często wykluczamy go z naszej diety. Związane jest to z tym, że przygotowywanie go i np. siekanie czosnku, powoduje, że nasze ręce przez długie godziny nieprzyjemnie pachną. Jednak na szczęście istnieje prosta i bardzo szybka sztuczka, która pozwoli nam w ekspresowym tempie pozbyć się zapachu czosnku z rąk.
Ten sposób przedstawiła na swoim TikToku słynna amerykańska specjalistka w dziedzinie prowadzenia domu, Martha Stewart. Okazuje się bowiem, że wystarczy, przesiąkniętą aromatem czosnku dłonią potrzeć o jakąkolwiek metalową powierzchnię, np. nóż lub inny przedmiot ze stali nierdzewnej. Zajmie nam to zaledwie kilka sekund, a po nieprzyjemnym zapachu nie będzie ani śladu.
Co więcej, istnieje także metalowe mydło, które właśnie nie ma na celu mycia rąk, ale pomaga usunąć z nich uporczywe zapachy. Jest to niedrogi, ale bardzo przydatny przedmiot.
Istnieją także inne domowe sposoby na usunięcie zapachu czosnku z naszych rąk. Na przykład możemy zastosować kawę mieloną. Wystarczy wysypać jej niewielką ilość na dłonie i energicznie pocierać, a po chwili charakterystyczny czosnkowy zapach zniknie.
Możemy również zastosować sposób, polegający na potarciu rąk sokiem z cytryny połączonym z solą. Jednak powinno się go praktykować tylko wtedy, gdy mamy pewność, że nie posiadamy na rękach żadnego skaleczenia, bo sok w połączeniu z solą, który dostanie się do rany, spowoduje pieczenie.
Jeżeli jednak nie tylko chcemy usuwać skutki, a także zapobiegać, ponieważ mamy dość pachnących czosnkiem dłoni, możemy również wypróbować inny sposób.
W tym celu wystarczy czosnek przed użyciem zamrozić. Wkładamy go na kilka godzin do zamrażalnika. Po wyjęciu nie musimy czekać aż się rozmrozi, po prostu go obieramy i dodajemy do potrawy. Co więcej, ta metoda ma także inne zalety, ponieważ, czosnek przechowywany w zamrażalniku na dłużej pozostaje świeży i zachowuje swoje wartości.
Zobacz też:
Pijesz herbatę z termosu? Zdziwi cię, jak wpływa na twoje zdrowie
Nie chcesz przepłacać za prezenty? Wykorzystaj te pomysły
Nigdy nie rozmrażaj pierogów w ten sposób. Rozkleją się i będą niesmaczne