Reklama
Reklama

Jak czyścisz deskę do krojenia? Większość osób robi to źle

Mycie deski do krojenia wymaga odpowiedniego podejścia. To, jak o nią dbasz, odbija się na twoim zdrowiu i ogólnej higienie w kuchni. Nawet nie myśl o tym, aby po pokrojeniu mięsa czy warzyw niedbale opłukać ją wodą w zlewie. Przez to bakterie jedynie się rozniosą. A jeśli deska jest wykonana z drewna, nigdy nie wkładaj jej do zmywarki.

Czy na pewno potrafisz dbać o deskę do krojenia tak, aby służyła ci przez lata i była w pełni higieniczna? Aby jej codzienna pielęgnacja naprawdę miała sens, musisz jak najszybciej  poznać sekrety dotyczące prawidłowego czyszczenia tych kuchennych akcesoriów. 

Poznaj sprytne triki, dzięki którym deska po przygotowaniu posiłku w mig stanie się idealnie czysta. I to niezależnie od tego, czy jest wykonana z drewna, z plastiku, czy ze szkła, bowiem materiał, z którego została wykonana ma kluczowe znaczenie.

Może cię zainteresować: Przypaliłeś żelazko? Po wytarciu tym będzie błyszczeć jak z wystawy sklepowej

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Nie wkładaj jej do zmywarki

Drewniane deski do krojenia są fantastyczne, nie tępią noży i mogą posłużyć naprawdę długo, o ile tylko będą odpowiednio pielęgnowane. Do czyszczenia na co dzień używaj ciepłej wody i łagodnego detergentu, unikając długotrwałego namaczania. 

Postaraj się szybko ją umyć i osuszyć w pozycji pionowej. Poza standardowym myciem oliwkuj je raz w miesiącu, a do dezynfekcji używaj cytryny z solą lub octu, który ma także właściwości antybakteryjne. Nigdy nie wkładaj drewnianej deski do krojenia do zmywarki, bo ją zniszczysz.

Jak czyścić deski plastikowe do krojenia? Porządnie, a kiedy będzie trzeba, wymień je

Plastikowe deski do krojenia są tanie i praktyczne, jednak, jak żadne inne, zużywają się, rysują i gromadzą bakterie. Lepiej wymień je, gdy zauważysz rowki. Co 6-12 miesięcy zalecany jest nowy zakup. 

Wymagają naprawdę dokładnego czyszczenia (możesz je włożyć do zmywarki na cykl z gorącą wodą). Jeśli myjesz deskę plastikową ręcznie, użyj ciepłej wody z mydłem. płynem do mycia naczyń i porządnie ją wyszczotkuj. 

W szczelinach, które pojawiają się podczas użytkowania, gromadzić mogą się resztki jedzenia, dlatego regularnie dezynfekuj plastikowe deski np. octem/ sodą oczyszczoną, aby były bardziej higieniczne i bezpieczne dla zdrowia. Możesz także użyć soku z cytryny i soli.

Czytaj również: Marchewkę przechowuj tylko w ten sposób. Będzie świeża przez całą zimę

Jak czyścić deski szklane? Ostrożnie, uważając, aby się nie skaleczyć

Deski wykonane ze szkła, są ogólnie uznawane za higieniczne z uwagi na swoją gładką, nieporowatą powierzchnię, która nie wchłania wody, zapachów ani bakterii. Tępią jednak noże, co warto mieć na uwadze, decydując się na ten rodzaj akcesoriów kuchennych.

Możesz je myć ręcznie albo w zmywarce, jednak lepiej odpowiednio ją zabezpiecz przed włożeniem do urządzenia, bo mogą się stłuc. A podczas mycia deski szklanej w zlewie zachowaj ostrożność, jeśli w wyniku częstego użytkowania wyszczerbiła się i pojawiły się w niej ostre zagłębienia, bo wówczas nietrudno jest się zranić. 

Unikaj szorstkich gąbek, aby uniknąć zarysowania powierzchni. Używaj miękkich gąbeczek i ściereczek i wyczyść je ciepłą wodą z mydłem lub octem, a następnie spłucz wodą i dokładnie wysusz deskę do krojenia.

Zobacz też:

Więcej nie wyrzucaj skórek z ogórków. Przydadzą ci się do sprzątania

​Kupujesz taki chleb? Lepiej odłóż go na półkę, bo to najgorszy widok

Trwa wysyp najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Tu znajdziesz ich najwięcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | czyszczenie | sprzątanie