Czyszczenie air fryera nie musi być trudne. Wystarczą 3 składniki, by lśnił jak łza
Air frayer króluje w wielu kuchniach. Zyskał mnóstwo fanów, ponieważ szybko przygotowujemy w nim ulubione potrawy i to beztłuszczowo. Niestety jego czyszczenie bywa męczące, zwłaszcza gdy nie zrobimy tego od razu po użyciu. Okazuje się jednak, że można umyć urządzenie bez mozolnego szorowania. Będzie czyste jak łza dzięki 3 składnikom kuchennym.
Soki i tłuszcz z mięsa rozprzestrzeniają się po powłoce i ściankach air fryera w trakcie smażenia. Jeśli nie wyczyścimy urządzenia od razu, to niestety dojdzie do przypaleń resztek jedzenia, których usunięcie wcale nie będzie takie łatwe.
Co zrobić, żeby uniknąć mozolnego szorowania? Zapomnij o chemicznych środkach, osadzających się na ściankach i przenikających do pożywienia w trakcie smażenia. Zamiast nich użyj 3 produktów z kuchni. Sprawdź, o jakie chodzi.
Air fryer doczyścimy bez szorowania produktami, które z pewnością każdy z nas ma w szafce kuchennej. O jakich mowa?
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 pompki płynu do naczyń.
Te składniki należy wymieszać ze sobą i dolać do nich 1 szklankę ciepłej wody. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na chwilę i przelewamy ją do zabrudzonej frytkownicy beztłuszczowej.
Następnie zamykamy jej pokrywę i ustawiamy sprzęt na 50-70 stopni Celsjusza. Całość podgrzewamy przez 20 minut. W trakcie podgrzewania przypalone resztki ulegną rozpuszczeniu za sprawą mieszanki ze składników kuchennych.
Na koniec wylewamy mieszankę z urządzenia i przemywamy je wodą oraz przecieramy ręcznikiem papierowym. Koszyk odstawiamy na bok do całkowitego osuszenia. Dzięki tej metodzie air fryer będzie lśnił jak nowy.
Warto również odpowiednio zadbać o air fryera, żeby zapobiegać powstaniu uporczywych przypaleń. Jakie zasady powinniśmy stosować?
W trakcie smażenia czy pieczenia polecamy wyściełanie wnętrza frytkownicy beztłuszczowej folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko rozprzestrzeniania się soków i tłuszczu.
Musimy jednak pamiętać o zabezpieczeniu brzegów folii czy papieru. W przeciwnym wypadku dojdzie do ich porwania i przypalenia albo uszkodzenia sprzętu. Bezpieczniejsze mogą zatem okazać się specjalne papierowe wkładki lub silikonowe maty.
Po każdym użyciu warto regularnie czyścić air fryera. Wystarczy przetrzeć go lekko zwilżoną i dobrze odciśniętą ścierką z kilkoma kroplami płynu do naczyń.
Starajmy się, żeby koszyk nie był przepełniony. Wtedy tłuszcz nie będzie rozchlapywał się wewnątrz sprzętu.
Dzięki tym zasadom frytkownica beztłuszczowa pozostanie czysta na dłużej. Gdy jednak o nich zapomnimy, to powyższy domowy sposób umożliwi szybkie domycie sprzętu, oszczędzając nasz czas i wysiłek na szorowaniu.
Zobacz też:
Tak szybko wyczyścisz miotłę. Wystarczy, że wieczorem posypiesz ją tym, a rano będzie, jak nowa
Wrzucasz to do air fryera? Lepiej uważaj, możesz mieć spore kłopoty
Nie pomyl trujących grzybów ze smardzem. Są prawie identyczne, a za błąd zapłacisz najwyższą cenę