Mówią o niej "wyspa długowieczności". To tu mieszka najwięcej 100-latków
Okinawa to tropikalna wyspa, słynąca ze złotych plaż, zdrowego pożywienia i długowieczności mieszkańców. To właśnie tam mieszka najwięcej 100-latków na świecie. Japoński raj, położony na Oceanie Spokojnym to świetne miejsce do życia i do spędzenia urlopu. Co warto wiedzieć o Okinawie?
Okinawa to największa wyspa archipelagu Riukiu, znajdująca się w jego środkowej części. To archipelag należący do Japonii, który rozciąga się między Tajwanem a Kiusiu. Położoną na Oceanie Spokojnym wyspę otaczają rafy koralowe.
Ważną częścią jej gospodarki jest rybołówstwo, uprawa ryżu, batatów czy mandarynek, ale też między innymi turystyka. O wyspie jest głośno również z innego powodu — żyje na niej najwięcej 100-latków na świecie.
Okinawa to japońska wyspa, na której żyje najwięcej 100-latków. Występowanie chorób sercowo-naczyniowych jest tam rzadkością. Maleńka wyspa z pewnością jest rewelacyjnym miejscem do życia — słynie bowiem z malowniczych widoków i pięknych plaż. Ponieważ Japończycy słyną z dobrego zdrowia, a średnia długość życia tego narodu przekracza statystyczną długość życia mieszkańców innych krajów, wiele osób zastanawia się, w czym tkwi sekret ich formy.
Tropikalna wyspa Okinawa z pewnością wyróżnia się czystym, oceanicznym powietrzem. Wybierając się w podróż na nią, warto wiedzieć, że w zasadzie przez cały rok jest tam dość ciepło. Temperatura nigdy nie spada poniżej 10 stopni Celsjusza. Jednocześnie przez niemal pół roku trwa tam pora deszczowa — wówczas wyspę nawiedzają tajfuny. Bogata flora i fauna, a także liczne atrakcje tego miejsca przyciągają turystów.
Czytaj też: Ta wyspa ma własną chmurę. Posiada też nietypowych mieszkańców
Z pewnością dużą rolę w zdrowiu mieszkańców Japonii odgrywa styl życia. Dbają oni o aktywność fizyczną i zdrową dietę. Kierują się też w życiu filozofią Ikigai, określaną nawet mianem "sekretu długowieczności". "Ikigai" to japońskie słowo określające przyjemności i istotę życia.
Naukowcy przez 25 lat przyglądali się nawykom żywieniowym mieszkańców wyspy Okinawa. Badania na ten temat prowadziła Makota Suzuki, kardiolog z uniwersytetu w Ryukyu, razem z Craigiem Willoksem i jego bratem, Bradleyem. Okazało się, że stulatkowie z Japonii regularnie spożywają aż 206 różnych produktów.
Kierują się również zasadą "hara hachi bu", zgodnie z którą przestajemy jeść, gdy jesteśmy w 80% syci. Wiadomo już, że informacja o sytości trafia do mózgu dopiero po około 20 minutach. Japończycy zatem nie chodzą głodni, tylko po prostu się nie przejadają.
Na Okinawie dieta opiera się na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Mieszkańcy wyspy żywią się głównie warzywami, produktami na bazie soi i roślinami strączkowymi. W diecie znaleźć można także świeże ryby i owoce morza.
Zobacz też:
Tu można już jeździć na nartach. Sprawdź, które stoki są otwarte i ile zapłacisz za karnet
Wcale nie w domu czy u teściowej. To tu Polacy spędzą tegoroczne święta
Ten zamek znajduje się rzut beretem od Krakowa. Po remoncie przyciągnie tłumy