Wysiej to na grządce po cebuli. Plony przerosną twoje oczekiwania
Cebulę uprawia się w co drugim przydomowym ogródku, dlatego że można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów w kuchni, a do tego jej uprawa nie sprawia problemów. Wielkimi krokami zbliża się zbiór tego warzywa. Co zatem wysiać na grządce w jego miejsce? Sprawdź już teraz i nie zmarnuj stanowiska.
Spora część ogrodników posadziła cebulę na wiosnę, dlatego jej plony będą zbierać już za chwilę. Gdy warzywa zwolnią stanowisko, to warto ponownie wykorzystać je na inne rośliny. Możliwości jest naprawdę wiele.
Początkujący ogrodnicy nie zawsze wiedzą, kiedy można zebrać cebulę. Otóż do zbioru przystępujemy wtedy, gdy 70-80 proc. roślin żółknie, a szczypior się załamuje. Dobrze, jeśli na każdym okazie zostaną 3-4 zielone liście.
Nie możemy natomiast wskazać dokładnego terminu zbioru. Wszystko to jest zależne od warunków atmosferycznych w kolejnych dniach.
Nie czekajmy zbyt długo ze zbiorem. W przeciwnym wypadku szczypiorek całkowicie zaschnie, a cebula ponownie się ukorzeni, co znacznie skróci czas jej przechowywania.
Jak prawidłowo zbierać cebulę? Na początek wykopmy wszystkie warzywa i połóżmy je na świeżym powietrzu na około tydzień, żeby wywietrzały, o ile nie zacznie padać. Po tym czasie przenosimy oczyszczone z ziemi główki do skrzyni, które przechowujemy w piwnicy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co wysiewać po pomidorach? W ten sposób poprawisz kondycję gleby
Zanim posadzimy na miejsce cebuli nowe warzywa, najpierw należy odpowiednio zadbać o glebę. Najpierw pozbywamy się chwastów i pozostałości po roślinach, tj. łupiny, resztki bulw. Potem przekopujemy podłoże na głębokość około 25 cm.
Czasem warto wapniować ziemię. Robimy to, gdy jej pH jest mniejsze niż 6,0. Musi wynosić od 6,0 do 6.5. Odczyn podłoża kontrolujemy miernikiem.
Polecamy też zasilenie gleby kompostem albo granulowanym obornikiem, żeby wzbogacić ją o składniki pokarmowe. Na koniec wyrównujemy powierzchnię i rozbijamy pozostałe grudy.
Na miejsce cebuli idealnie sprawdzą się warzywa o krótkim okresie wegetacji. Oto lista:
- szpinak;
- groch;
- szczaw;
- rzodkiewka;
- pietruszka;
- marchewka;
- ogórek;
- cukinia;
- patisony;
- sałata;
- buraki;
- zioła np. bazylia, kolendra.
Te warzywa posadzone w miejscu po cebuli będą bardziej odporne na choroby grzybowe. Dzięki nim gleba stanie się żyzna, w związku z czym zbierzemy obfite plony.
Przez uprawę cebuli gleba obfituje w specyficzne grzyby i bakterie. Mogą też pojawić się szkodniki, tj. wciornastki czy mszyce. Nie należy więc sadzić cebuli po cebuli, ponieważ wtedy ryzyko chorób będzie jeszcze większe.
Poza tym nie zaleca się sadzenia innych warzyw z rodziny czosnkowatych, czyli czosnku, pora, szczypiorku. Lepiej też nie uprawiać fasolki szparagowej i warzyw kapustnych, dlatego że mogą nie przyjąć się w tym miejscu.
Cebulę i inne warzywa czosnkowate można uprawiać na miejscu po cebuli, ale dopiero po 4 latach. Wtedy gleba zdąży się zregenerować, a ryzyko chorób i szkodników będzie mniejsze.
Zobacz też:
Sypiesz sodę pod hortensje, by lepiej kwitły? Sprawdź, co myśli o tym ogrodnik
Zamiast wyrzucać, poczęstuj borówkę amerykańską. Jeszcze w sierpniu obsypie się owocami
Kwiaty hortensji brązowieją? Tak szybko przywrócisz im kolor