Tych warzyw jeszcze nie siej do gruntu. Nie lubią niskich temperatur
Uprawa warzyw w ogrodzie to niemałe wyzwanie. Często wystarczy drobny błąd, aby rośliny zmarniały. Jedną z popularnych pomyłek początkujących ogrodników jest wysianie warzyw ciepłolubnych prosto do gruntu. Skutkuje to pogorszeniem stanu naszych roślin. Sprawdź, dlaczego nie warto tego robić i w jaki sposób wysiewać warzywa, aby cieszyć się obfitymi plonami.
W wielu ogrodach nie brakuje warzyw ciepłolubnych. Chcąc jednak, by zdrowo się one rozwijały, a w rezultacie wydały obfite plony, nie możemy popełnić błędu, jakim jest wysiew ich bezpośrednio do gruntu. Może to znacząco wpłynąć na przyszłą kondycję rośliny i doprowadzić do gorszych zbiorów. Podpowiadamy, kiedy i jak siać warzywa ciepłolubne.
Wiele osób siew do gruntu uznaje za wygodne rozwiązanie. W przypadku jednak warzyw ciepłolubnych takie działanie może przynieść wiele szkód. Zwłaszcza gdy na zewnątrz pogoda jeszcze nie jest stabilna, to może to doprowadzić do tego, że nasze świeżo wykiełkowane rośliny zaczną żółknąć, osłabną i nie będą rosły.
W związku z tym zdecydowanie lepiej jest postawić na rozsadę niż wysiew warzyw ciepłolubnych bezpośrednio do gruntu. Szczególnie że ich nasiona kiełkują dopiero w 20-25 stopniach Celsjusza, a takie temperatury gleba w naszym klimacie osiągną dopiero w czerwcu.
Oprócz tego musimy pamiętać, że na przykład pomidory potrzebują nawet do 140 dni od wykiełkowania do pierwszych owoców. Oznacza to więc, że siejąc je bezpośrednio do gruntu w maju, moglibyśmy się cieszyć plonami dopiero we wrześniu.
Czytaj również: Ta roślina świeci w nocy, a do tego obłędnie pachnie. Koniecznie wysiej przed domem
Co więcej, wysiew do gleby wiąże się także z ryzykiem przymrozków, które są niemałym zagrożeniem dla ciepłolubnych roślin i może doprowadzić do przemarznięcia siewek. W dodatku chłodne podmuchy wiatru mogą osłabiać młode okazy.
Warto również mieć świadomość, że wysiew bezpośrednio do gruntu może wpłynąć na to, że rośliny ciepłolubne będą bardziej podatne na choroby i szkodniki, ponieważ siewki w ziemi są bardziej narażone na infekcje grzybowe. W dodatku ślimaki, ziemiórki czy mszyce mogą je uszkodzić, zanim rośliny zdążą nabrać sił.
Zdecydowanie lepszym pomysłem jest wysiew warzyw ciepłolubnych na rozsadę. Musimy jednak wiedzieć, kiedy to robić, ponieważ termin ma duży wpływ na dalszy rozwój roślin. Zależne jest to od gatunku.
Oto, kiedy należy wysiewać poszczególne okazy:
- Ogórki - wysiew wykonujemy w kwietniu, na 2-3 tygodnie przed sadzeniem ich do gruntu.
- Papryka - zarówno słodką, jak i ostrą odmianę, sadzimy na początku marca. Im wcześniej to zrobimy, tym lepiej.
- Pomidory - wysiew na rozsadę musi być przeprowadzony do końca marca.
- Cukinia, dynia, kabaczek - te warzywa wysiewamy na rozsadę w kwietniu, na około 3 tygodnie przed sadzeniem do gruntu.
- Bakłażan- w tym przypadku rozsadę tworzymy wraz z początkiem marca.
Natomiast najlepszym terminem sadzenia rozsady do gruntu jest druga połowa maja. Wtedy to temperatura w nocy nie spada już poniżej 11-12 stopni Celsjusza. Z kolei w przypadku bakłażanów, warto poczekać z sadzeniem do przełomu maja i czerwca. Dzięki temu zagwarantujemy naszym roślinom odpowiedni rozwój i w rezultacie będziemy cieszyć się obfitymi plonami.
Zobacz też:
Te rośliny kwitną cały sezon i nie są pracochłonne. Musisz mieć je w ogrodzie
Monstera oklapła i traci liście? Ta kuchenna przyprawa przywróci jej wigor
Karczownik już grasuje w ogrodzie. Odstraszysz go tym zapachem