Twoje winogrona będą najsłodsze w okolicy. Wystarczy, że w lipcu zrobisz to
Chcesz, żeby twoje winogrona wydały duże i słodkie owoce? W takim razie nie czekaj - czym prędzej chwyć za sekator i przytnij gałązki. Najpierw jednak dowiedz się, w których miejscach należy je ciąć. Tylko odpowiednio wykonany zabieg we właściwym czasie zagwarantuje najsłodsze plony w okolicy.
Niektórzy ogrodnicy są święcie przekonani, że winogrona wystarczy przyciąć zimą albo wczesną wiosną, aby uformować krzewy i usunąć stare, uszkodzone gałęzie. Okazuje się, że te rośliny potrzebują też letniego cięcia, żeby wydać duże i słodkie owoce. Jeśli zapomnimy o tym zabiegu, to możemy spodziewać się jedynie przyrostu nowych pędów. Przedstawiamy najważniejsze informacje o przycinaniu winorośli w lipcu.
Letnie cięcie winogron, podobnie jak to zimowe lub wczesnowiosenne, pomaga w formowaniu krzewu. Jego pokrój staje się mniej rozłożysty, jest bardziej uporządkowany.
Ten zabieg znacząco wpływa na smak i jakość owoców. Bez niego rośliny skupiają się na wytwarzaniu zielonych części, natomiast nie pożytkują energii na dojrzewające plony. Przycinanie ma zatem na celu skierowanie całej siły krzewów na owoce. Dojrzewają o wiele szybciej i nie ulegają pękaniu.
Oprócz tego zapewniamy gronom lepszy dostęp do światła i powietrza - krzewy zostają prześwietlone. Minimalizujemy więc ryzyko rozwoju chorób grzybowych i pleśni. Podsumowując, za sprawą cięcia winogron w lipcu możemy cieszyć się słodkimi owocami już w sierpniu lub we wrześniu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Odżywka do pomidorów z siemienia lnianego. Zbierzesz dwa razy więcej owoców - top.pl
Najlepiej, jeśli wykonamy przycinanie w pierwszej połowie lipca. Musimy zdążyć przed gwałtownym rozrostem krzewów. W drugiej połowie tego miesiąca winogrona wypuszczają mnóstwo niepotrzebnych pędów oraz liści, które utrudniają owocom dostęp do promieni słonecznych i powietrza.
Polecamy powtarzanie tego zabiegu w każdym roku. Zachowanie regularności wpływa na smak gron. Lipcowe cięcie jest zatem świetnym sposobem, aby wspomóc ich dojrzewanie i uchronić przed nadmiarem zacieniających liści i rozrastającymi się gałęziami.
Zanim zabierzemy się za letnie cięcie winogron, na początek należy zdezynfekować ostre narzędzia, które mogą przenosić grzyby czy bakterie. W tym celu moczymy je w alkoholu izopropylowym 70 proc. i pozostawiamy do osuszenia.
Dopiero po odkażeniu sekatora możemy przystąpić do przycinania. Pozbywamy się młodych, cienkich pędów bez owoców - usuwamy je całkowicie albo tniemy nad 5-6 liściem.
Czasem bywa tak, że na jednej gałęzi znajdują się dwa lub więcej grona. Wtedy usuwamy te, które są małe albo słabiej rozwinięte. W końcu lepiej, żeby roślina przeznaczyła energię na jedno, lepsze grono.
Polecamy też przerzedzenie liści przy plonach. Nie ogołacamy całkowicie krzewów, a umożliwiamy owocom dostęp do słońca i powietrza. Jest to niezwykle ważne w trakcie wilgotnego lata, gdy rośliny są bardziej narażone na rozwój chorób grzybowych.
Zobacz też:
Nawet nie wiesz, że w kuchennej szafce masz ogrodowy skarb. Wystarczy łyżeczka, by uratować rośliny
Nigdy nie podlewaj trawnika w ten sposób. Żółte placki gwarantowane
To najgorsze, co możesz zrobić z monsterą. Szybko oklapnie i zacznie żółknąć