Reklama
Reklama

Twoje winogrona będą najsłodsze w okolicy. Wystarczy, że w lipcu zrobisz to

Chcesz, żeby twoje winogrona wydały duże i słodkie owoce? W takim razie nie czekaj - czym prędzej chwyć za sekator i przytnij gałązki. Najpierw jednak dowiedz się, w których miejscach należy je ciąć. Tylko odpowiednio wykonany zabieg we właściwym czasie zagwarantuje najsłodsze plony w okolicy.

Niektórzy ogrodnicy są święcie przekonani, że winogrona wystarczy przyciąć zimą albo wczesną wiosną, aby uformować krzewy i usunąć stare, uszkodzone gałęzie. Okazuje się, że te rośliny potrzebują też letniego cięcia, żeby wydać duże i słodkie owoce. Jeśli zapomnimy o tym zabiegu, to możemy spodziewać się jedynie przyrostu nowych pędów. Przedstawiamy najważniejsze informacje o przycinaniu winorośli w lipcu

Jak letnie cięcie wpływa na winogrona?

Letnie cięcie winogron, podobnie jak to zimowe lub wczesnowiosenne, pomaga w formowaniu krzewu. Jego pokrój staje się mniej rozłożysty, jest bardziej uporządkowany. 

Ten zabieg znacząco wpływa na smak i jakość owoców. Bez niego rośliny skupiają się na wytwarzaniu zielonych części, natomiast nie pożytkują energii na dojrzewające plony. Przycinanie ma zatem na celu skierowanie całej siły krzewów na owoce. Dojrzewają o wiele szybciej i nie ulegają pękaniu. 

Oprócz tego zapewniamy gronom lepszy dostęp do światła i powietrza - krzewy zostają prześwietlone. Minimalizujemy więc ryzyko rozwoju chorób grzybowych i pleśni. Podsumowując, za sprawą cięcia winogron w lipcu możemy cieszyć się słodkimi owocami już w sierpniu lub we wrześniu. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Odżywka do pomidorów z siemienia lnianego. Zbierzesz dwa razy więcej owoców - top.pl

Kiedy dokładnie przycinać winogrona latem?

Najlepiej, jeśli wykonamy przycinanie w pierwszej połowie lipca. Musimy zdążyć przed gwałtownym rozrostem krzewów. W drugiej połowie tego miesiąca winogrona wypuszczają mnóstwo niepotrzebnych pędów oraz liści, które utrudniają owocom dostęp do promieni słonecznych i powietrza. 

Polecamy powtarzanie tego zabiegu w każdym roku. Zachowanie regularności wpływa na smak gron. Lipcowe cięcie jest zatem świetnym sposobem, aby wspomóc ich dojrzewanie i uchronić przed nadmiarem zacieniających liści i rozrastającymi się gałęziami. 

Jak przycinać winogrona w lipcu?

Zanim zabierzemy się za letnie cięcie winogron, na początek należy zdezynfekować ostre narzędzia, które mogą przenosić grzyby czy bakterie. W tym celu moczymy je w alkoholu izopropylowym 70 proc. i pozostawiamy do osuszenia. 

Dopiero po odkażeniu sekatora możemy przystąpić do przycinania. Pozbywamy się młodych, cienkich pędów bez owoców - usuwamy je całkowicie albo tniemy nad 5-6 liściem. 

Czasem bywa tak, że na jednej gałęzi znajdują się dwa lub więcej grona. Wtedy usuwamy te, które są małe albo słabiej rozwinięte. W końcu lepiej, żeby roślina przeznaczyła energię na jedno, lepsze grono. 

Polecamy też przerzedzenie liści przy plonach. Nie ogołacamy całkowicie krzewów, a umożliwiamy owocom dostęp do słońca i powietrza. Jest to niezwykle ważne w trakcie wilgotnego lata, gdy rośliny są bardziej narażone na rozwój chorób grzybowych. 

Zobacz też:

To najlepsze choinki ogrodowe. Są piękne i cieszą oko przez lata

Chcesz, by forsycja wiosną obsypała się kwiatami? Koniecznie zrób to dzisiaj

Zamiast wylewać po gotowaniu, podlej rośliny. To dla nich bomba witaminowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | przycinanie