To najlepszy nawóz do piwonii. Kwitną po nim 2 razy dłużej
Rozpoczął się sezon na piwonie zachwycające okazałymi kwiatami o cudownym zapachu. Chcesz, żeby zdobiły ogród jak najdłużej? W takim razie koniecznie przygotuj dla nich nawóz z pewnego kuchennego składnika. Wcale nie chodzi o skórki bananów.
Nie musisz biec do sklepu ogrodniczego po drogi nawóz dla piwonii. Możesz przygotować drożdżową odżywkę, po której zaczną rosnąć i kwitnąć jak szalone. Do tego ich okres kwitnienia wydłuży się nawet dwukrotnie. Sprawdź prosty przepis na najlepszy nawóz dla tych cudownych okazów.
Na początek warto poznać najważniejsze zasady uprawy piwonii, które również przyczyniają się do ich obfitego i długiego kwitnienia. Jak zatem dbać o te rośliny?
Te okazy sadzimy na lekko zacienionym stanowisku, osłoniętym od wiatru. Najlepszym wyborem będzie wschodnia albo zachodnia ściana domu. Ich podłoże powinno być żyzne i przepuszczalne o lekko kwaśnym odczynie wynoszącym od 5 do 6.
Piwonie podlewamy umiarkowanie, ponieważ nie lubią nadmiaru wody. Wiosną i latem wystarczy nawadniać je raz na tydzień. W przypadku długotrwałej suszy musimy robić to nieco częściej, aby ziemia nie była sucha jak wiór. Wodę kierujemy wprost pod krzaczki, żeby nie moczyć liści roślin. W przeciwnym wypadku możliwe, że dojdzie do rozwoju chorób grzybowych.
Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest usuwanie przekwitłych kwiatostanów. Ścinamy je nad pierwszym, dobrze rozwiniętym liściem. Z kolei późną jesienią, po sezonie wegetacyjnym przycinamy całe łodygi kilka centymetrów nad ziemią, co uchroni okazy przed chorobami grzybowymi.
Duże znaczenie w uprawie tych roślin ma również nawożenie. Dzięki niemu możemy liczyć na bujny rozrost liści i pąków. Zasilanie drożdżową odżywką warto rozpocząć już w marcu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Nawóz do lawendy? Sprawdź, jak zasilić ją popiołem drzewnym
Drożdżową odżywkę zrobimy najłatwiej, jeśli rozpuścimy 100 g świeżych drożdży w 10 l wody. Po godzinie możemy podlewać nią piwonie. Zabieg ten przeprowadzamy raz na dwa tygodnie, od marca do końca sierpnia.
Istnieje jeszcze jeden przepis na silniejszy nawóz. Żeby go zrobić, najpierw zasypujemy 100 g świeżych drożdży 2 szklankami cukru i zostawiamy całość na dwie godziny. Po tym czasie dolewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy roztwór na tydzień. Wówczas zacznie "bąbelkować".
Po tygodniu podlewamy takim nawozem piwonie, rozcieńczając jedną szklankę mikstury z 10 l wody. Możemy też zasilać nim ogórki, pomidory czy pelargonie. Tę odżywkę stosujemy jednak rzadziej, bo raz w miesiącu.
Dlaczego warto stosować drożdżową odżywkę? Drożdże zawierają witaminy z grupy B, cukry i aminokwasy, które wzmacniają i odżywiają rośliny, ale też poprawiają strukturę gleby. W związku z tym piwonie już po drugim zastosowaniu naturalnego nawozu zaczynają rosnąć bujniej, wypuszczają więcej pąków i prezentują się zdecydowanie zdrowiej.
Zobacz też:
Borówka amerykańska nie chce kwitnąć? Ogrodnik radzi, co zrobić
Weź z kuchni i podlej agrest. Tylu owoców nie będzie miał nikt w całej wsi
Zamiast wyrzucać, podsyp tym jukę. Będzie kwitła przez całe lato