Reklama
Reklama

To najlepszy moment na cięcie bukszpanu. Sprawdź, by go nie przegapić

Bukszpan jest popularną rośliną, bardzo często umiejscawianą w przydomowych ogródkach, ale i w miejskich parkach i na osiedlach, gdzie służy za naturalny płot. Pielęgnacja tej rośliny nie jest skomplikowana, ale musimy pamiętać o jej regularnym cięciu, które jest warunkiem zdrowego wzrostu i ładnego pokroju rośliny. Sprawdź, jak i kiedy to robić.

Pielęgnacja bukszpanu jest mało wymagająca, o ile nie zapomnimy o najważniejszym zabiegu, jakim jest przycinanie rośliny. Jeden z terminów cięcia bukszpanu przypada już niedługo. Podpowiadamy, kiedy i jak zadbać o tę roślinę.

Bukszpan - co to za roślina?

Bukszpan to roślina zimozielona, która w naszym klimacie dorasta nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje jednak na południu Europy, w Azji i Afryce Północnej, gdzie w rodowitych warunkach potrafi urosnąć nawet do 8 metrów. Na całym świecie znanych jest około 30 gatunków krzewu.

Najczęściej można spotkać bukszpan wieczniezielony, który charakteryzują drobne i ciemnozielone listki. Świetnie nadaje się on do tworzenia żywopłotów, obwódek lub rzeźb z roślin. Krzew ten sprawdzi się nie tylko w ogrodzie, ale i również na balkonie czy tarasie, gdzie może być uprawiany w donicach oraz skrzyniach.

Bukszpan kwitnie od kwietnia do maja, a jego kwiaty są niepozorne i mają żółtawobiały kolor oraz są miododajne. Natomiast owoce bukszpanu to małe rogate torebki z niedużymi, czarnymi nasionami. Jednak zarówno kwiaty, jak i owoce nie mają wartości dekoracyjnych. Ważną informacją jest również to, że bukszpan należy do roślin trujących, ponieważ zawiera szkodliwe alkaloidy.

Jak pielęgnować bukszpan?

Bukszpan nie jest rośliną wymagającą, jednak potrzebuje odpowiedniego stanowiska do rozwoju. Najlepiej będzie rósł w ciepłym, słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu. Dobrze odnajdzie się także w półcieniu.

Roślina najlepiej rozwija się w zasobnej w próchnicę, przepuszczalnej ziemi gliniastej o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Bukszpan musimy podlewać regularnie, ale niezbyt obficie, nie zapominając o nawadnianiu go także zimą oraz wczesną wiosną po rozmarznięciu gleby.

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne cięcie bukszpanu, które pozwala zachować dobrą kondycję okazu i pobudza go do rozwoju. Sposób cięcia i jego terminy uzależnione są od zastosowania tej rośliny w naszym ogrodzie.

Przycinanie bukszpanu - wszystko co musisz wiedzieć

Termin i sposób cięcia bukszpanu jest zależny od rodzaju i zastosowania naszej rośliny. Z reguły roślinę przycina się dwa razy do roku — na wiosnę i w trakcie lata lub wczesną jesienią. Oczywiście niektórzy ogrodnicy robią to częściej, bo nawet kilka razy w sezonie.

Po posadzeniu roślin w listopadzie lub w marcu skracamy pędy 25-30 cm od ziemi, aby pobudzić bukszpan do rozgałęziania się od podstawy. Natomiast następnej wiosny, w marcu ponownie skracamy o połowę wszystkie nowe pędy.

W kolejnych latach przycinamy bukszpan dwa razy do roku, w maju i sierpniu lub we wrześniu. Gałązki musimy skrócić o 30-50 cm. Należy pamiętać, żeby do cięcia używać tylko ostrych narzędzi, ponieważ tępe nożyce uszkodzą pędy i pogorszą stan krzewu, który nie będzie mógł się zregenerować. 

Bukszpany, tworzące żywopłoty, także tniemy w sierpniu lub we wrześniu. Pozwoli nam to na zachowanie ich ładnego i estetycznego wyglądu.

Zobacz też:

Wystarczą 2 składniki z kuchennej szafki, by wzmocnić maliny. Krzaczki będą pełne owoców

Nie przegap terminu zbioru fasolki szparagowej. Plony będą duże i jędrne

Żółknące liście ogórków to poważny problem. Sprawdź, jak mu zaradzić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przycinanie roślin | pielęgnacja roślin