Reklama
Reklama

Ten zabieg jest niezbędny, by drzewka owocowe dobrze rosły. Każdy ogrodnik powinien teraz go wykonać

Każdy ogrodnik uprawiający drzewka owocowe chce, by dawały one dorodne i słodkie owoce. Aby osiągnąć ten efekt, należy wykonać wiele zabiegów pielęgnacyjnych. Jednym z nich jest regularne przycinanie drzewek. Najlepiej je wykonać właśnie teraz.

Letnie przycinanie drzewek owocowych to sposób na to, aby rośliny dobrze rosły. Zachowując odpowiednią technikę, można zadbać o drzewka we właściwy sposób. Należy m.in. zachować kierunek cięcia zgodny z rosnącym pąkiem, a także ciąć pędy skośnie na ok. 5 mm powyżej oczka (pąku).

Ważnym aspektem w trakcie przycinania jest to, aby usuwać tylko gałęzie, które nadmiernie zagęszczają dojrzewające owoce. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na to, aby po ścięciu, odsłonięte miejsca – ślady po usuniętych gałęziach – posmarować preparatem przeciw grzybom.

Jak przycinać drzewka owocowe? Poznaj dwie techniki

Wyróżnia się kilka odmian cięć. Do najpopularniejszych zalicza się m.in.: pielęgnacyjne, formujące, odmładzające, sanitarne, prześwietlające i korygujące. Z kolei najważniejsze to formujące i prześwietlające. 

Pierwszy typ stosuje się przez pierwsze 3 lata życia rośliny, a drugi przez lata następujące. W razie wątpliwości, na jaką odmianę cięcia się zdecydować, warto poprosić o wskazówki właściciela szkółki, z której pochodzi roślina.

Przycinanie drzewek owocowych cięciem formującym

Celem cięcia formującego jest uzyskanie konkretnego kształtu drzewka. W trakcie czynności usuwane są cienkie gałęzie i pędy. Wycina się wtedy gałęzie rosnące pod ostrym kątem i punkty, w których wyrasta ich po kilka jednocześnie. Robi się to po to, aby utrzymać główną gałąź, pień drzewka owocowego. 

Przycinanie drzewek owocowych cięciem prześwietlającym

W tym przypadku cięcie polega na przerzedzeniu korony drzewa. Dzięki temu do wewnętrznej strony rośliny dociera więcej powietrza i promieni słonecznych. W trakcie tej czynności usuwa się gałęzie wyrastające do środka korony drzewa lub krzyżujące.

O czym pamiętać w trakcie przycinania drzewek owocowych?

Podczas prac pielęgnacyjnych z rozgałęzionymi drzewkami owocowymi należy usuwać wszystkie pędy boczne poniżej wysokości 50 cm. Z kolei przewodnik (główny pień) powinien być skracany na poziomie 40 cm. Inne pędy należy skrócić o ⅓ długości. 

W przypadku, kiedy drzewko owocowe ma tylko sam przewodnik, to trzeba je skrócić na wysokości ok. 70-90 cm. W kolejnych latach, kiedy już uformuje się prawidłowo korona drzewa, należy wycinać gałęzie i pędy poniżej, co umożliwi utworzenie dwóch lub trzech pięter. W następnych sezonach niezbędne będzie tylko cięcie prześwietlające. 

Zobacz też:

Chcesz, by hortensje zmieniły kolor na niebieski? Rozwiązanie znajdziesz za kilka złotych w każdej aptece

Uprawiasz cukinię na balkonie? Ten błąd sprawia, że warzywa nie rosną

Monstera płacze? Krople na liściach to ważna wskazówka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | przycinanie roślin