Reklama
Reklama

Te warzywa nie potrzebują ziemi. Możesz je uprawiać w mieszkaniu

Uprawa warzyw, ziół i roślin bez ziemi to tak zwana hydroponika. Jest to metoda, która zdecydowanie ułatwia uprawę roślin jadalnych w domu. Nie potrzebna będzie ziemia ani żadnego organiczne podłoże. Co więcej, do takiej uprawy wystarczy nam tylko woda. Sprawdź, jak to zrobić i jakie rośliny można uprawiać w domu.

Uprawa hydroponiczna polega na hodowli roślin w kulturze wodnej. Hydroponika często kojarzy się z zaawansowaną, profesjonalną uprawą roślin, wymagającą dużej wiedzy i znajomości technik. Jednak hodowla ziół czy warzyw w domu nie jest wcale tak skomplikowana. Podpowiadamy, od czego zacząć i jakie rośliny można uprawiać w ten sposób.

Jak uprawiać warzywa bez ziemi?

Uprawa hydroponiczna roślin to taki rodzaj uprawy, w którym całkowicie rezygnujemy z klasycznego podłoża organicznego, takiego jak torf czy kokos lub kompost, na rzecz podłoży mineralnych, czyli m.in. keramzytu, zeolitu czy ceramiki lub nawet samej wody. Dzięki temu całkowicie możemy wykluczyć zagrożenia związane ze szkodnikami roślin bytującymi w podłożu, a same rośliny mają ciągły dostęp do wody, w której znajduje się odpowiednio skomponowana pożywka nawozów.

Wiele osób ma wątpliwości co do tej metody, myśląc, że rośliny zaczną gnić, będąc ciągle w wodzie. Jednak nie dzieje się tak, ponieważ rośliny w środowisku wodnym wytwarzają specyficzny rodzaj korzeni, nazywany korzeniami wodnymi. Są one nieco delikatniejsze oraz posiadają więcej korzeni włośnikowych. Równocześnie są lepiej przystosowane do pobierania tlenu rozpuszczonego w wodzie niż zwykłe korzenie.  

Warzywa bez ziemi - jak rozpocząć uprawę w domu?

Zestaw do domowej uprawy hydroponicznej można zrobić samemu. W tym celu możemy wykorzystać plastikową butelkę po wodzie.

Wystarczy odkręcić korek, przeciąć butelkę na pół, a następnie umieścić ją w szczelnym pojemniku z wodą, odpływem do dołu. Ważne jest, aby odpływ nie dotykał dna. Świetnie sprawdzą się w tej roli również słoiki. Następnie do butelki wkładamy sadzonkę rośliny, tak aby korzonkami dosięgała wody.  

Inna metoda wymaga od nas wykorzystania dwóch doniczek. Jedna z nich musi być całkowicie szczelna, a druga musi posiadać otwory. Do zewnętrznej doniczki wlewamy wodę, a wewnętrzną, która jest trochę mniejsza, umieszczamy tak, aby nie dotykała dna i wypełniamy ją drenażem. Następnie umieszczamy w niej sadzonkę.

Zanim jednak przystąpimy do wyboru którejkolwiek z tych metod, musimy pamiętać o tym, aby na początku podlać roślinę, by jej bryła korzeniowa była wilgotna.

Dlaczego warto uprawiać warzywa w domu?

Pierwszą oczywistą zaletą tego rozwiązania, o której już wspominaliśmy, jest wyeliminowanie problemów związanych ze szkodnikami, bytującymi w glebie. Oprócz tego możemy również uniknąć zbędnego bałaganu, który pojawia się często podczas uprawy roślin w domu. Wiąże się on m.in. z przesadzaniem ich.

Dodatkowo nie zapominajmy, że uprawa hydroponiczna zajmuje mało miejsca. Dzięki temu możemy uprawiać różne rośliny w tym samym czasie, bez oddzielnych pojemników. Często tego typu uprawy prowadzone są także w pionie albo piętrowo.  

Oprócz tego w przypadku uprawy hydroponicznej rośliny rosną szybciej i owocują w ciągu kilku tygodni, wobec czego nasze zbiory będą obfitsze.

Co jeszcze musisz wiedzieć o uprawie hydroponicznej?

Ważny jest także dobór odpowiedniej wody do uprawy hydroponicznej. Powinna ona być miękka, demineralizowana i destylowana. Świetnie nada się do tego również woda osmotyczna, czyli przefiltrowana za pomocą osmozy.

Pamiętajmy także, że uprawy hydroponiczne wymagają dobrego oświetlenia. Oczywiście w okresie wiosenno-letnim wystarczy w zupełności naturalne światło, jeżeli pojemnik stoi na parapecie. Natomiast jesienią oraz zimą musimy zapewnić uprawie wystarczającą ilość światła. W tym celu powinniśmy kupić specjalną lampę w sklepie ogrodniczym, ale również w zupełności wystarczy zwykła lampka.  

Jakie rośliny można uprawiać w domu?

W uprawie hydroponicznej możemy uprawiać wiele roślin. Jednak najlepiej w warunkach bez glebowych odnajdują się rośliny o zielonych liściach, czyli między innymi:

  • sałata,
  • kapusta,
  • pomidory,
  • chilli,
  • rukola,
  • jarmuż,
  • ogórki,
  • buraki,
  • bazylia,
  • pietruszka,
  • szczypior.

Zobacz też:

Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki. Zrób domowy oprysk, a mszyce nie tkną winorośli

Ta odmiana hortensji jest tak piękna, że zwala z nóg. Musisz mieć ją w ogrodzie

Tych roślin nie przycinaj w lecie. Jedna błędna decyzja i przestaną kwitnąć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin | warzywniak