Tak przedłużysz świeżość ciętych chryzantem. Będą cieszyły oko jeszcze wiele dni
Chryzantemy najbardziej kojarzone są z Dniem Wszystkich Świętych, jednak warto ożywić nimi wnętrze domu, wkładając je do wazonu. Bukiet z tych kwiatów pięknie prezentuje się na stole. Co prawda, nie będzie tak trwały, jak rośliny doniczkowe, ale prostymi sposobami znacznie przedłużymy jego świeżość.
Chryzantemy występują w różnych kolorach i formach, pięknie zdobią nie tylko groby, ale też wnętrza domów, wprowadzając do nich jesienny nastrój. Niestety bywa tak, że cięte kwiaty szybko więdną, jednak dzięki odpowiedniej pielęgnacji będą cieszyć oko jeszcze przez wiele dni. Znaczenie ma wybór roślin, przygotowanie wazonu oraz przechowywanie okazów. Warto również wzbogacić wodę o pewne dodatki.
Długość życia ciętych chryzantem zależy od ich stanu w trakcie zakupu. Jakie zatem kwiaty należy kupować, aby przetrwały jak najdłużej?
Wybierajmy rośliny z nie do końca rozwiniętymi pąkami - muszą być lekko niedojrzałe. Dzięki temu będą rozwijać się w wolnym tempie.
Zwróćmy uwagę również na łodygi, które powinny być jędrne, zielone, nieuszkodzone. Zdrowe łodygi gwarantują roślinie zdolność do pobierania wody.
Z kolei płatki nie mogą mieć brązowych końcówek i przebarwień. Gdy widzimy te oznaki, to mamy do czynienia ze starzejącymi się chryzantemami.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Uprawa ogórków w domu: czy to możliwe? Na co zwracać uwagę?
Kolejnym, ważnym etapem do zachowania świeżości ciętych chryzantem jest odpowiednie przygotowanie wazonu. Przed włożeniem kwiatów musimy dokładnie go umyć, dzięki czemu unikniemy rozwoju bakterii, przyspieszających więdnięcie.
Czysty musi być nie tylko wazon, ale też woda. Wlewamy chłodną, letnią wodę i wymieniamy ją co 2-3 dni. W ten sposób unikniemy gromadzenia bakterii i umożliwimy roślinom świeże pobieranie składników odżywczych.
Cięte chryzantemy najlepiej czują się w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 20 stopni Celsjusza. Przede wszystkim unikajmy stawiania ich w pobliżu grzejników.
Nie stawiajmy ich również na parapecie w pełnym słońcu albo w pobliżu owoców tj. banany czy jabłka. Wydzielają one etylen, przyspieszający więdniecie kwiatów.
Żeby przedłużyć żywotność ciętych chryzantem, musimy przycinać końcówki łodyg o około 1 cm, pod kątem ostrym, co pozwala roślinom na świeże pobieranie wody.
Usuwajmy też zwiędłe kwiaty i liście. Regularne pozbywanie się więdnących części zapobiega rozwojowi bakterii i i grzybów.
Polecamy też dosypanie do wazonu szczypty cukru lub kwasku cytrynowego. Ten pierwszy produkt dostarcza roślinom energii, a drugi obniża pH wody, spowalniając rozwój drobnoustrojów.
Zobacz też:
To najczęstszy błąd w uprawie paproci. Przez to szybko więdną
Ta roślina przebija grudnika i gwiazdę betlejemską. Dbaj o nią w ten sposób, a zakwitnie na święta
To skarbnica zdrowia. Posadź go już teraz, a wiosną sobie podziękujesz