Ta roślina zachwyca wyglądem i właściwościami leczniczymi. Warto mieć ją w ogrodzie
Masz trochę wolnego miejsca w ogrodzie i myślisz o posadzeniu kolejnych kwiatów? Jeśli tak, to polecamy wybór jeżówki, którą chętnie sadzili nasi dziadkowie ze względu na piękny wygląd i właściwości lecznicze. Sprawdź najważniejsze informacje o uprawie tej rośliny, a być może zapragniesz mieć ją na swojej działce.
Jeżówka jest mrozoodporną byliną, która cechuje się charakterystycznymi kwiatostanami złożonymi z delikatnych płatków. Dorasta do wysokości od 60 cm do 120 cm. Zachwyca swoimi kwiatami w kolorze różowym, fioletowym, czerwonym oraz białym. Roślina zakwitnie w kolejnym roku po posadzeniu.
Warto posadzić jeżówkę w ogrodzie, ponieważ jest wytrzymała i łatwa w uprawie. Z jej pielęgnacją poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy. Przedstawiamy najważniejsze zasady pielęgnacyjne tej rośliny oraz jej właściwości lecznicze, o których mało kto wie.
Jeżówkę sadzimy od maja do września na żyznej, bogatej w próchnicę, przepuszczalnej glebie, o umiarkowanej wilgotności. Najlepiej, gdyby było to podłoże o odczynie pH od neutralnego do lekko zasadowego. Unikajmy natomiast lekkiej i piaszczystej ziemi.
Roślina najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Zarówno na cień, jak i półcień może zareagować słabym rozwojem.
Jeżówka preferuje średnio wilgotną glebę, dlatego musimy regularnie ją podlewać w trakcie upałów. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z wodą, ponieważ prowadzi to do gnicia korzeni.
Zadbajmy także o składniki odżywcze dla tego kwiatu, które należy dostarczać dwa razy w roku. Wiosną lub latem nawozimy jeżówkę wieloskładnikowym nawozem dla roślin kwitnących lub gnojówką z pokrzywy. Z kolei jesienią warto zasilić ją skórkami z banana.
Koniecznym zabiegiem tej byliny jest usuwanie przekwitłych kwiatostanów. Dzięki temu zostanie pobudzona do produkcji nowych pąków. Wiosną lub późną jesienią ścinamy całe pędy oraz liście.
Jeżówkę warto mieć w swoim ogrodzie nie tylko ze względu na piękny wygląd i łatwą uprawę, ale też właściwości lecznicze. Ekstrakt z korzenia i jej części nadziemne wykorzystuje się w suplementach diety i preparatach ziołowych.
Ta roślina poprawia odporność, zwalcza infekcje i łagodzi stany zapalne. Właśnie dlatego nasi dziadkowie stosowali ją do leczenia przeziębienia i grypy.
Ponadto jeżówka zawiera witaminy A, C oraz E, a także żelazo, miedź, białka, garbniki i kwasy tłuszczowe. Może pomóc w łagodzeniu bólu i zbijaniu gorączki.
Zobacz też:
Twoje wrzosy usychają po kilku tygodniach? Najpewniej popełniasz ten błąd
Teściowa piecze to ciasto przez całą jesień. Znika do ostatniego okruszka
Posadź tę roślinę jeszcze we wrześniu. Obsypie ogród kwiatami już w lutym