Reklama
Reklama

Przypomina borówkę amerykańską, a jest dużo łatwiejsza w uprawie. Jak o nią dbać?

Owoce tej rośliny do złudzenia przypominają borówkę. Jest to jednak zupełnie inny okaz, który w dodatku jest znacznie prostszy w uprawie. Nie ma on szczególnych wymagań, a jego owoce także są smaczne i zdrowe. Sprawdź, co to za roślina oraz jak o nią dbać, aby cieszyć się jej licznymi zaletami.

Uprawa borówki amerykańskiej jest dość wymagająca. Wobec tego, jeżeli jesteśmy dopiero początkującymi ogrodnikami, możemy, zamiast tego zdecydować się na uprawę świdośliwy. Ma ona podobne owoce, jednak ma znacznie mniejsze wymagania niż borówka. Nazywana także gołębią jagodą podbija serca wielu osób, ze względu na mnogość jej zalet.

Dlaczego warto uprawiać świdośliwę? Ta roślina ma wiele zalet

Gołębia jagoda nie bez powodu staje się coraz bardziej popularna. Jej główną zaletą jest to, że potrafi ona świetnie rozwijać się w zasadzie w każdych warunkach. Nie jest ona wrażliwa na okresowe susze czy wahania temperatur. W dodatku jest to okaz długowieczny, który może rosnąć przez wiele lat w jednym miejscu, wciąż wydając obfite plony.

Co więcej, w przeciwieństwie do borówek, w przypadku tego okazu nie trzeba się obawiać o regularną wymianę krzewów czy choroby. Dodatkowo do atutów świdośliwy zaliczamy nie tylko jej owoce, ale i to, jak ona się prezentuje przez prawie cały rok. Wiosną jej ozdobą są delikatne, białe kwiaty.

Latem z kolei zdobią ją granatowo-fioletowe owoce, kontrastujące z zielonymi liśćmi. Natomiast jesienią świdośliwa przyozdabia się barwy zarezerwowane dla tej pory roku, ponieważ jej liście stają się czerwone, złote i pomarańczowe.

Jak smakują owoce gołębiej jagody? Warto wykorzystać je w kuchni

Warto także wspomnieć, że zaletą gołębiej jagody jest to, że jej owoce dojrzewają znacznie wcześniej niż borówki. W dodatku są one pełne cennych składników odżywczych, ponieważ zawierają antyoksydanty, błonnik oraz witaminy. Są więc prawdziwą skarbnicą dla naszego zdrowia.

Z kolei jeśli chodzi o smak owoców, to pomimo ich podobieństwa do borówek, mają one inny smak. Owoce gołębiej jagody są słodkie, lekko migdałowe i mają wyczuwalną delikatną nutę wanilii. Niektórzy twierdzą, że smakują jak mieszanka jabłka, migdałów i borówki amerykańskiej.

Nadają się one do spożywania bez żadnej obróbki, jak i do wytwarzania z nich przetworów. Owoce świdośliwy mogą być wykorzystywane do zrobienia m.in. soków czy dżemów. Możemy je także łączyć z różnego rodzaju deserami, np. ciastami czy lodami.

Czytaj również: Dobra wiadomość dla spóźnialskich. Te warzywa można wysiać jeszcze w lipcu

Jak pielęgnować świdośliwę? To prostsze niż myślisz

Wspomnianą już zaletą gołębiej jagody jest łatwość jej uprawy. Chcąc zacząć przygodę z tą rośliną, nie musimy się martwić o odpowiednie stanowisko. Okazuje się bowiem, że świdośliwa świetnie poradzi sobie nawet w podłożu o odczynie obojętnym czy lekko zasadowym, więc nie musimy kłopotać się zakwaszaniem gleby.

Oprócz tego warto wiedzieć, że gołębia jagoda dobrze czuje się w miejscu słonecznym, choć poradzi sobie w lekkim zacienieniu. Do prawidłowego rozwoju wystarczy jej umiarkowanie żyzna gleba. Musimy również zadbać o podlewanie rośliny podczas długotrwałych susz. Warto także co jakiś czas przycinać okaz, aby odmłodzić krzew i pobudzić go owocowania. Tak mało wysiłku wystarczy, by cieszyć się smacznymi i zdrowymi owocami świdośliwy.

Zobacz też:

Zrób to w warzywniku przed ulewą. Plony przetrwają deszcz i burze

Zbliża się ważny moment dla pomidorów. Ten zabieg jest na wagę złota

Pelargonie przestały kwitnąć? Nie potrzebują nawozów, wystarczy, że zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | uprawa roślin | pielęgnacja roślin | krzewy