Pomidory pękają na krzaku? Winny jest ten błąd podczas podlewania
Ogrodnicy zamartwiają się, gdy pomidory pękają na krzaczku. Winna nie jest ani odmiana, ani choroby. Przyczyna tego zjawiska tkwi w niewłaściwym podlewaniu. Przez nieprawidłowe wykonywanie tego podstawowego zabiegu owoce szybciej się psują i tracą smak. Sprawdź, jak nawadniać pomidory. Jednego błędu unikaj jak ognia.
Na pierwszy rzut oka popękane pomidory mogą wyglądać jak zainfekowane, choć tak naprawę jest to efekt nieregularnego podlewania. Gdy roślina dostaje dużą dawkę wody po suszy, to następuje gwałtowny przyrost masy owoców. Ich skórki rozciągają się i rozrywają.
Takie popękane pomidory to nie tylko problem estetyczny. Dochodzi do utraty smaku owoców, ale też częstszych ataków szkodników i rozwoju chorób grzybowych. Właśnie dlatego należy uświadomić sobie, jak często podlewać te rośliny, żeby uratować ich skórki przed rozerwaniem.
Tak jak wspomniano, najczęstszym błędem w trakcie podlewania pomidorów jest nieregularność. Nie możemy przez parę dni podlewać ich obficie, a na kolejne całkowicie zapomnieć o nich.
Musimy więc pamiętać o stałym rytmie podlewania. Ten zabieg przeprowadzamy codziennie, o stałej porze, z umiarkowaną ilością wody. Tylko wtedy system korzeniowy będzie prawidłowo się rozwijał, a roślina zachowa zdrowy wzrost i odporność na stres.
Kolejny błąd to kierowanie strumienia wody na liście i owoce, a nie bezpośrednio pod krzaczek. W takiej sytuacji dochodzi nie tylko do pękania plonów, ale też zwiększenia ryzyka rozwoju chorób grzybowych.
Pękanie pomidorów obserwujemy również po deszczu. Wówczas poziom wilgoci po suszy ulega zwiększeniu. W związku z tym przed prognozowanymi opadami najlepiej zraszać glebę albo podlać ją dzień wcześniej, żeby zrównoważyć różnicę w nawodnieniu.
Polecamy też ściółkowanie gleby w celu zachowania odpowiedniego poziomu wilgoci. To również dobra metoda na ograniczenie rozwoju chwastów i ochronę korzeni przed przegrzaniem. Ten zabieg pomaga także w równomiernym dojrzewaniu owoców, dzięki czemu nie pękają. Warto więc wyłożyć podłoże czy nawet ziemię w donicach korą, słomą bądź agrowłókniną.
Czasem bywa tak, że owoce już zdążyły popękać na krzaczku. Wcale nie musimy ich wyrzucać. Należy jak najszybciej je zebrać, aby nie doszło do psucia czy ataku much albo patogenów.
Takie pomidory z powodzeniem wykorzystamy w kuchni. Idealnie sprawdzą się w sosach, zupach i przecierach. Mogą też być świetną bazą do domowego ketchupu lub leczo.
Pamiętajmy jednak, żeby dokładnie obejrzeć owoce. Nie nadają się do spożycia, jeśli są zbyt miękkie i wydzielają nieprzyjemny zapach.
Zobacz też:
Podlej tym krzaczki porzeczek latem. Odwdzięczą się obfitymi plonami
Rośliny doniczkowe straciły wigor w czasie twojego urlopu? Tak szybko przywrócisz im formę
Ogród nie musi usychać w czasie twoich wakacji. Jest sposób, by rośliny podlewały się same