Podlewasz rośliny fusami z kawy? Te lepiej omijaj, bo szybko je zniszczysz
Fusy z kawy to nie tylko naturalne źródło składników odżywczych dla roślin. Ich obecność poprawia także strukturę gleby i sprawia, że staje się ona bardziej przepuszczalna. Nie znaczy to jednak, że możemy nimi hojnie podlewać wszystkie uprawy. Pod te rośliny nie używaj fusów z kawy, tylko im zaszkodzisz.
Osoby lubiące pić kawę mogą wykorzystać jej fusy jako darmowy i naturalny nawóz do roślin. W ten sposób działamy w duchu zasad “zero-waste", oszczędzamy pieniądze i pomagamy uprawom. Jednak w przypadku niektórych roślin użycie fusów z kawy nie jest wcale dobrym pomysłem.
Po wypiciu małej czarnej nie warto wyrzucać resztek na śmietnik. Fusy z kawy to źródło cennych składników odżywczych - zawierają m.in. azot, potas, fosfor i magnez. Wzbogacają glebę, poprawiają jej strukturę i wspomagają rozwój pożytecznych mikroorganizmów. Dodatkowo mogą odstraszać niektóre szkodniki, np. ślimaki.
Co ważne, fusy z kawy mają odczyn lekko kwaśny, co sprawia, że są idealne dla roślin kwasolubnych. Podziękują ci za nie borówki, hortensje, wrzosy czy paprocie. Tu jednak tkwi pułapka, bo właśnie ten kwaśny odczyn i resztki kofeiny sprawiają, że nie dla każdego gatunku fusy są bezpieczne. Przed użyciem fusów z kawy warto dobrze je wysuszyć, by nie stały się przyczyną chorób grzybowych. Powinny one być pozbawione cukru, mleka i dodatków smakowych.
Nie wszystkie rośliny tolerują zakwaszenie gleby. W przypadku gatunków preferujących neutralne lub zasadowe pH, stosowanie fusów może prowadzić do zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. To zahamuje wzrost roślin i doprowadzi do zamierania liści. Bez mocnych liści, które są potrzebne w procesie fotosyntezy, żadna uprawa nie utrzyma dobrej kondycji.
Kolejna kwestia to kofeina. Choć w zużytych fusach jest jej znacznie mniej niż w świeżej kawie, nadal może wpływać na wzrost niektórych roślin. Skutkiem użycia kofeiny z fusów z kawy jest spowolnienie kiełkowania i zahamowanie rozwoju korzeni. Dodatkowo ten składnik może zaburzać równowagę mikroflory w glebie. Dotyczy to szczególnie młodych i delikatnych roślin.
Czytaj też: Nie wyrzucaj chwastów. Wykorzystaj je w ten sposób i ciesz się pięknym ogrodem
Wśród roślin, do których nie należy używać fusów z kawy, znajdują się zarówno te ogrodowe, jak i domowe. Zapoznaj się z ich listą, zanim sięgniesz po ten naturalny, domowy nawóz:
Rośliny ogrodowe, którym zaszkodzą fusy z kawy:
- Lawenda - preferuje glebę zasadową i przepuszczalną;
- Szałwia - nie toleruje kwaśnego podłoża;
- Rozmaryn - najlepiej rośnie w glebie wapiennej;
- Kapusta i inne rośliny kapustne - źle reagują na zakwaszenie gleby;
- Marchew i buraki - mogą gorzej kiełkować i rozwijać się wolniej;
- Astry i goździki - preferują zasadowe środowisko;
- Pelargonie - zbyt kwaśne podłoże ogranicza ich kwitnienie;
- Pomidory - kofeina jest szczególnie groźna dla młodych sadzonek;
- Grusze, jabłonie i brzoskwinie - preferują zasadowe środowisko.
Rośliny domowe, które nie lubią fusów z kawy:
- Sukulenty (np. aloes, grubosz) - nie lubią wilgoci i zbyt kwaśnego środowiska.
- Zamiokulkas - wymaga lekkiego, przepuszczalnego i raczej obojętnego podłoża.
- Fikusy - nadmiar wilgoci i zakwaszenie może prowadzić do gnicia korzeni.
- Sansewieria - również nie toleruje nadmiernej wilgoci i kwaśnego pH.
- Juka - lubi podłoże zasadowe;
- Trzykrotka - fusy z kawy ograniczą jej możliwości pobierania składników odżywczych z podłoża.
Fusy z kawy nie są dobrym wyborem w pierwszej fazie rozwoju roślin. Wysiewając nasiona na rozsady, w okresie kiełkowania i pierwszego wzrostu nie warto ich używać nawet do roślin kwasolubnych. Zawarta w nich kofeina spowolni wzrost każdej młodej uprawy.
Czytaj też: Tych roślin nie podlewaj nawozem z pokrzywy. Bardzo im zaszkodzi
W przypadku roślin bardzo młodych lub tych, które wolą zasadowe środowisko, warto postawić na inne naturalne alternatywy. Zamiast fusów z kawy możesz do nich użyć takich ekologicznych i tanich nawozów:
- Popiół drzewny - idealny dla roślin preferujących zasadowe pH, np. lawendy czy rozmarynu.
- Woda po gotowaniu warzyw (bez soli) - dostarcza mikroelementów i nie zakwasza gleby.
- Skorupki jaj - rozdrobnione i dodane do gleby wzbogacają ją w wapń i podnoszą pH.
- Wywar lub gnojówka z pokrzywy - doskonała do ogólnego wzmacniania roślin ogrodowych.
- Kompost - to uniwersalny nawóz, który można modyfikować w zależności od potrzeb roślin.
Zanim więc użyjesz fusów z kawy, dokładnie sprawdź preferencje swoich roślin.
Zobacz też:
Ta roślina zaleje ogród pachnącymi kwiatami. Nie będziesz chcieć z niego wychodzić
Ten krzew kwitnie przez ponad 100 dni. Posadź go w swoim ogrodzie, a sąsiadki oniemieją z zachwytu
Zrób to z rozsadami przed zimną Zośką. W sezonie plonów pozazdroszczą ci sąsiedzi