Podlej tym pomidory, a dojrzeją w kilka dni. Będą czerwone i smaczne
Dojrzały i smaczny pomidor z własnego ogródka to świetny dodatek do dań i przetworów. Jednak często zdarza się, że nasze plony na krzakach dojrzewają nierównomiernie i jedne z nich pięknie czerwienieją, a inne są ledwie muśnięte słońcem i mają zieloną barwę. Podpowiadamy, jak zadbać o pomidory i jak przyspieszyć ich dojrzewanie dzięki domowej odżywce.
Wyhodowanie pomidorów będzie o wiele łatwiejsze jeżeli zastosujemy odżywkę, którą znały już doskonale nasze babcie. Nie tylko przyspieszy ona wzrost roślin, ale i zadba o dojrzałe plony. Sprawdź, jak szybko i prosto można ją przygotować.
Uprawę pomidorów najlepiej rozpocząć na glebach przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę, gdzie będą mogły zdrowo się rozwijać. Zanim jednak umieścimy tam nasze rośliny, to warto ziemię głęboko przekopać, a następnie wzbogacić dobrze obornikiem lub kompostem. Po posadzeniu pomidorów na miejsce docelowe musimy wszystkie odmiany wysoko rosnące przywiązywać do palików. Do podparcia pomidorów warto wybrać tyczki metalowe, ponieważ te drewniane mogą przenosić chorobotwórcze grzyby.
Oczywiście po posadzeniu pomidorów, musimy zadbać również o regularne podlewanie ich oraz dokarmianiem nawozami organicznymi, szczególnie w okresie zawiązywania owoców. Wskazane jest również obrywanie liści pomidorów. Najważniejsze jest to w przypadku tych, które rosną najniżej i stykają się z ziemią, ponieważ są one bardzo narażone na choroby.
Często jednak pomimo tego, że wydaje się nam, że robimy wszystko właściwie, to pomidory nie chcą się czerwienić. Powodów takiego zjawiska może być wiele. Między innymi może to być skutkiem zbyt mało nasłonecznionego miejsca, braku wilgoci czy jałowej ziemia.
Niejednokrotnie okazuje się także, że rozwiązaniem problemu jest częstsze podlewanie roślin. Jednak jeżeli przyczyna leży gdzie indziej, to warto zastosować domowe sposoby i przygotować odżywkę, która pobudzi pomidory do wzrostu.
Ratunkiem dla niedojrzewających pomidorów jest patent, który stosowały już nasze babcie. Dawniej nie mogły liczyć one na chemiczne środki, więc same przygotowywały odpowiednią odżywkę.
Do stworzenia jej potrzeba nam zaledwie dwóch składników - wody i drożdży kuchennych. Przygotowując tę odżywczą mieszankę, musimy na jeden litr ciepłej wody dodać 10 g drożdży, które należy pokruszyć i rozpuścić. Następnie odżywkę odstawiamy na godzinę i jest już ona gotowa do użycia.
Krzaki powinny dostawać porcję wspomagacza raz na kilka dni. Po jej zastosowaniu pomidory będą czerwienić się w ekspresowym tempie. W następnym sezonie warto tą mieszanką podlewać rośliny już od momentu posadzenia ich. Dzięki temu plony będą gotowe do zjedzenia już po kilku tygodniach.
Zobacz też:
Ten zabieg dla roślin doniczkowych to konieczność. Będą lepiej rosły
Twój grudnik nie chce zakwitnąć? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Zimą nakarm tym zamiokulkasa. Wróci do formy i urośnie jak na drożdżach