Nie wyrzucaj, tylko użyj do podlewania hortensji. W mig odzyska wigor
Hortensje zachwycają swoimi barwnymi i bujnymi kwiatami, które mogą na nich pozostawać aż do jesieni. Czasem jednak roślina traci swój wigor i zaczyna marnieć. Wtedy to należy zapewnić jej nie tylko odpowiednie warunki, ale i ją odżywić. Do tego warto użyć pewnych resztek kuchennych. Podpowiadamy, jak zrobić domowy nawóz.
Wielu ogrodników stawia na naturalne metody odżywiania roślin. Jest to rozwiązanie nie tylko ekologiczne, ale i tanie oraz skuteczne. Chcąc wspomóc nasze hortensje, warto więc wykorzystać skórki pewnego warzywa. Dzięki temu rośliny odzyskają wigor i będą nas cieszyły kolorowymi kwiatami.
Czasem możemy zaobserwować, że nasze hortensje marnieją i wydają mniej kwiatów. Wtedy to warto przyjrzeć się temu, czy odpowiednio pielęgnujemy roślinę i czy zapewniliśmy jej prawidłowe stanowisko. W przeciwnym razie nie będzie ona wypuszczała nowych kwiatów, a jej wygląd pozostawi wiele do życzenia.
Zazwyczaj osłabienie hortensji wynika z niedoboru wody. Z racji tego, że rośliny te mają płytki system korzeniowy, to nie radzą sobie z przesuszeniem gleby. Oprócz tego powodem może być właśnie niewłaściwe podłoże, które jest istotne zwłaszcza po intensywnym kwitnieniu, gdy roślina zużywa duże ilości potasu, magnezu oraz fosforu.
Niedobór tych składników skutkuje marnieniem rośliny. Pamiętajmy również, że hortensje najlepiej czują się w glebie lekko kwaśnej o pH 5,0-6,0. Odczyn zasadowy mógłby ograniczyć wchłanianie mikroelementów.
Czytaj również: Ta roślina sprawia, że ogród pachnie, jak najdroższe perfumy. Poznaj tę zimozieloną piękność
Wiedząc już, że często osłabienie hortensji wynika z niedoborów składników odżywczych, warto zadbać o nawożenie rośliny. Okazuje się, że idealnym źródłem potasu, fosforu oraz magnezu będą resztki kuchenne, które zazwyczaj wyrzucamy. Mowa o skórkach ogórkach, które dodatkowo zawierają także pektyny oraz ligniny, wspierające mikroflorę gleby i tym samym poprawiające dostępność składników pokarmowych.
Do wykonania tego domowego nawozu wystarczą nam obierki z około 1 kg świeżych ogórków. Skórki wkładamy do dużego słoika i zalewamy je 1 litrem odstanej wody. Zamykamy je i odstawiamy na 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie po upływie tego czasu odcedzamy je i używamy do podlewania hortensji.
Pamiętajmy jednak, aby roztwór stosować od razu po przygotowaniu, ponieważ nie może być on zbyt długo przechowywany. Najlepszym momentem na zastosowanie nawozu jest poranek lub późne popołudnie.
W ten sposób unikniemy poparzenia liści, a roślina będzie mogła skutecznie wchłonąć cenne elementu. Odżywkę należy stosować po uprzednim podlaniu rośliny czystą wodą, ponieważ wilgotna gleba sprawi, że nie dojdzie do uszkodzenia korzeni.
Zobacz też:
Zamiast wylewać po śniadaniu, wlej do doniczki. Rośliny szybko ci podziękują
Jak dbać o trawnik jesienią? Tego terminu nie możesz przegapić
Ta roślina sprawia, że ogród pachnie, jak najdroższe perfumy. Poznaj tę zimozieloną piękność