Mój dziadek sadzi czosnek tylko w ten sposób. Zawsze ma obfite plony
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i niezastąpioną przyprawą w kuchni. Najzdrowszy jest ten z własnego ogródka, gdyż żadna chemia nie pozbawia go prozdrowotnych właściwości. W uprawie czosnku szczególne znaczenie ma sadzenie. Mój dziadek był wielkim zwolennikiem tego naturalnego źródła zdrowia, a czosnek z jego warzywnika był zawsze duży i pełen aromatu.
Baz czosnku nasza kuchnia wiele by straciła. Dodajemy go do sałatek, mięs, przetworów i do zup. Jego charakterystyczny zapach może nie dla wszystkich jest przyjemny, ale wynika z wysokiej zawartości allicyny, która decyduje o zdrowotnych właściwościach czosnku. Podpowiadamy, jak dochować się własnej uprawy tego symboli zdrowia.
Czosnek można sadzić jesienią lub wiosną, w zależności od odmiany. Jesienią wykonujemy ten zabieg w październiku, aby cebulki zdążyły ukorzenić się przed nadejściem zimy. Wiosenne sadzenie czosnku powinno przebiegać w trzeciej dekadzie marca, maksymalnie do 10 kwietnia. Posadzone później cebulki nie zdążą wytworzyć dużych główek przed zbiorami.
W Polsce występuje kilka odmian czosnku jarego: ‘Cyryl’‘Jankiel’ i ‘Jarus’. Posadzone wiosną ząbki przeobrażą się w spore główki o wielkości około 40 gramów. To aromatyczne odmiany, nadające się zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do suszenia. Plony wiosennych nasadzeń zbieramy o trzy do czterech tygodni później niż jesiennych.
Do sadzenia czosnku wybierz średnie lub duże ząbki, z małych nic raczej nie wyrośnie. Zaopatrz się w nie w sklepie ogrodniczym, gdyż z czosnku ze sklepów spożywczych może nic nie wyróść. Mają na to wpływ procesy sterylizacji, którym poddawane są produkty spożywcze. Jak sadzić czosnek krok po kroku? Mój dziadek miał na to sprawdzoną metodę:
- wybierz słoneczne miejsce w warzywniku;
- oczyść teren z chwastów;
- wkładaj ząbki czosnku na głębokość 3 cm, w odległości13-15 cm od siebie;
- przysyp posadzone ząbki ziemią i delikatnie podlej, nie kierując strumienia bezpośrednio na cebulki;
- przykryj sadzonki siatka, by nie stały się łupem ptaków. Kiedy już trochę wyrosną, siatkę możesz usunąć.
Dziadek miał dla mnie jeszcze jedną radę, aby nie sadzić czosnku w miejscu, gdzie rok wcześniej rosły warzywa cebulowe, takie jak cebula, szczypiorek czy por. Stosowanie płodozmianu sprawi, że nasze sadzonki zawsze będą miały odpowiednią ilość składników odżywczych.
Czytaj też: Jest jeszcze lepszy od zwykłego czosnku. Wygląda jak zepsuty, ale to pozory
To warzywo cebulowe jest dość proste w uprawie i nie wymaga szczególnej uwagi. Lubiący słońce czosnek musi być regularnie podlewany. Ważne jest jednak, aby go nie przelewać, co spowoduje gnicie korzeni. Najlepiej nawadniać grządkę tak, by była zawsze lekko wilgotna. Dzięki temu ziemia będzie miękka i nie zahamuje rozwoju korzeni, na których w przypadku czosnku najbardziej nam zależy. Podlewanie jest szczególnie ważne w przypadku odmian wiosennych.
Grządki czosnku wymagają też regularnego odchwaszczania, by nie musiały konkurować z innymi roślinami o składniki odżywcze. Kiedy liście roślin zaczną żółknąć, podlewanie należy ograniczyć. Czosnek wytwarza też kwiaty, które najlepiej usuwać. Spowoduje to, że całą energię roślina zainwestuje w korzeń. Dobrze pielęgnowany czosnek jesienny przyniesie plony już w lipcu, a wiosenny na przełomie sierpnia i września.
Zobacz też:
Przykrywasz hortensje na zimę? Sprawdź, kiedy zdjąć osłony
W marcu podlewaj tym krzewy azalii. Wkrótce obsypią się kwiatami
To najlepszy nawóz pod jabłonki. Nie wydasz ani złotówki, a owoców będzie mnóstwo