Koniecznie wysiej je jeszcze we wrześniu. Plony zbierzesz przed zimą
Zbliżająca się jesień wcale nie oznacza końca prac ogrodowych. Wręcz przeciwnie. Wrzesień to czas wzmożonych działań i ostatnia szansa na posadzenie warzyw, które wydadzą plony jeszcze przed nadejściem zimy. Trzeba tylko wiedzieć, na jakie gatunki postawić oraz jak przeprowadzić wysiew w prawidłowy sposób. Zdradzamy, jakie są najlepsze warzywa do siania we wrześniu.
Wraz z nadejściem września w ogrodach praca rusza pełną parą. Zbieranie plonów, porządkowanie grządek czy nawożenie to tylko część ogrodowych obowiązków. Pośród nich warto znaleźć odrobinę czasu na już ostatni wysiew tego roku. Optymalna temperatura, opady deszczu oraz zagrzana po lecie gleba tworzą świetne warunki do wzrostu dla niektórych warzyw. Wysiej je teraz, a plony zbierzesz jeszcze przed zimą.
Wrzesień to wbrew pozorom dobry czas na wzrost warzyw. Wysiane teraz, skutecznie przedłużają ogrodowy sezon i pozwalają cieszyć się z obfitych plonów jeszcze przed nadejściem zimy. Trzeba tylko wiedzieć, na jakie gatunki postawić. Na miejscu po letnich plonach sprawdzą się między innymi:
- Rzodkiewka — wystarczą już 3-4 tygodnie, aby wykiełkowała i dojrzała. Ponadto chłodniejsze dni sprawiają, że ta staje się łagodniejsza i delikatniejsza w smaku aniżeli hodowana latem w pełnym słońcu.
- Rukola — uwielbiana zielenina potrzebuje jedynie 3 tygodnie, by nadawać się do pierwszego zbioru. Rośnie błyskawicznie i przy regularnym przycinaniu przez długi czas będzie wypuszczać kolejne liście. To strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o jesienny warzywniak.
- Szpinak — dobry wybór do chłodniejszych warunków. Już po kilku tygodniach młode liście nadają się do zbioru. Co ciekawe, pozostawione na zimę w gruncie, mogą przezimować i wiosną ponownie wydać okazałe plony.
- Koperek — nic tak nie pachnie jak świeży koperek, który z łatwością można wyhodować w swoim ogródku. Wysiany we wrześniu będzie gotowy do zbioru już po kilku tygodniach.
- Roszponka — roślina, która dobrze znosi chłód. Wystarczy posiać ją początkiem września, by listkami tego warzywa cieszyć się jeszcze przed nadejściem zimy.
Zobacz także: Iglaki przesadzaj tylko w tym terminie. Inaczej mogą się nie przyjąć
Wysiew i sadzenie warzyw we wrześniu wymaga podjęcia odpowiednich działań, aby móc cieszyć się z obfitych plonów. Większość nie różni się w porównaniu do wysadzania warzyw wiosną. Podstawą jest przygotowanie stanowiska i gleby. Ta powinna być lekka, przepuszczalna i najlepiej wzbogacona o nawóz organiczny.
Jako że słońce jesienią nie grzeje już tak intensywnie, warto postawić na miejsce nasłonecznione, by rośliny miały jak najwięcej światła w ciągu dnia. Dobrze również zadbać o osłonę przed wiatrem.
Pomimo że jesienią upały nie są już zagrożeniem, w ciągu dalszym kluczowe znaczenie ma regularne podlewanie. Na etapie kiełkowania i ukorzeniania się młodych roślin to podstawa, bez której nie ma co liczyć na obftie plony. Jesienią w ciągu dalszym wyrastają chwasty, dlatego dobrze zadbać o systematyczne odchwaszczanie grządek. W razie przymrozków, które mogą pojawić się nawet i we wrześniu, warto ochronić warzywa za pomocą agrowłókniny.
Może cię zainteresować: Zrób to z jabłonią we wrześniu. Ochronisz ją przed szkodnikami i będziesz mieć masę owoców
Zobacz też:
Zrób to z malinami we wrześniu. Owoce będziesz zbierać całymi taczkami
Znudziły ci się tuje? Zastąp je tą rośliną, a sąsiadkom szczęki opadną z zachwytu
Trzymasz te rośliny w sypialni? Nie dziw się, że ciągle chodzisz niewyspany