Jesienią nie zapomnij o piwoniach. Ten zabieg sprawi, że będą się uginać od kwiatów
Piwonie to jedne z najpiękniejszych kwiatów w naszych ogrodach, zachwycające bujnymi, pachnącymi kwiatami i dekoracyjnym ulistnieniem. Aby cieszyć się ich zdrowym kwitnieniem późną wiosną, konieczne jest wykonanie jesiennego ciecia. Dlaczego ten zabieg jest tak istotny, kiedy należy go przeprowadzić? Wyjaśniamy też, co zrobić z piwoniami po przycięciu.
Jesienne cięcie piwonii to niezbędny zabieg pielęgnacyjny, który pomaga roślinie zdrowo przetrwać zimę i przygotować się do intensywnego wzrostu w kolejnym sezonie. Bez tego roślina będzie narażona na choroby grzybowe, na które jest bardzo podatna. Poza tym piwonie potrzebują spoczynku zimowego, który pozwoli im zgromadzić energię przed okresem wegetacyjnym i wzmocnić korzenie. Nieprzycięte liście i łodygi nie tylko szpecą ogród, ale też niepotrzebnie narażają roślinę.
Najlepszym momentem na jesienne cięcie piwonii jest czas po pierwszych przymrozkach, gdy liście zaczną naturalnie żółknąć i obumierać. W zależności od regionu i pogody ten moment może przypadać na koniec października lub początek listopada. Warto jednak poczekać, aż liście i łodygi rośliny całkowicie zwiędną, ponieważ wcześniej wciąż zachodzi fotosynteza, co umożliwia roślinie magazynowanie energii na zimę, co pozwoli ją przetrwać. Zbyt wczesne cięcie osłabi piwonię, co poskutkuje słabszym wzrostem i kwitnieniem w kolejnym sezonie.
Czytaj też: To musisz zrobić w ogrodzie w październiku. Sąsiadki pozazdroszczą ci plonów i kwiatów
Cięcie piwonii jest prostym zabiegiem, ale warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim nożyce ogrodnicze powinny być odpowiednio zdezynfekowane, aby zapobiec przenoszeniu chorób. Wystarczy, że spryskasz je alkoholem izopropylowym lub preparatem do dezynfekcji narzędzi ogrodniczych. Następnie przytnij wszystkie nadziemne części piwonii, zostawiając pędy o długości około 5 cm nad ziemią. Zbyt niskie cięcie może uszkodzić pąki śpiące, które zimują w glebie i odpowiadają za przyszłoroczny wzrost. Ścięte liście i łodygi całkowicie usuń z ogrodu. Piwonie często są atakowane przez choroby grzybowe, wyrzucenie ich na kompost może go zamienić w siedlisko chorób i szkodników. Najlepiej wyrzuć je na odpady zielone lub spal. Po cięciu wyściółkuj glebę wokół piwonii słomą, korą sosnową lub kompostem. Uchroni to młode korzenie przed przemarznięciem.
Zobacz też:
Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu
Mój cyklamen uwielbia "zjadać" te owoce. Kwitnie po nich jak szalony
Zrób to z hostami w doniczkach. Bez problemu je przezimujesz