Reklama
Reklama

Ty też robisz to z pieczarkami? Całe życie popełniałeś wielki błąd

Wciąż zastanawiasz się, czy należy obierać pieczarki przed ich przygotowaniem? Ekspertka od tych grzybów, popularna w naszym kraju rolniczka Kamila Boś już za chwilę raz na zawsze rozwieje twoje wątpliwości. Jako doświadczona producentka, doskonale wie, jak powinno obchodzić się z tym produktem i chętnie dzieli się swoją wiedzą.

Pieczarki to chyba najpopularniejsze grzyby w Polsce. Są zdrowe, niskokaloryczne i dostępne przez cały rok. Kupić można je zarówno na targach, dużych marketach, jak i w mniejszych osiedlowych sklepach spożywczych i można przygotować z nich naprawdę pyszne dania. 

Są chętnie wybierane, ale niektórzy mają dylemat i zastanawiają się, czy pieczarki trzeba obierać. Znana rolniczka Kamila Boś postanawiła więc raz na zawsze rozwiać wątpliwości co do tego produktu, wypowiadając się na jego temat obchodzenia się z nim w nagraniu opublikowanym na TikToku przez kanał "Do roboty".

Może cię zainteresować: Grzybiarze ze Śląska wracają z pełnymi koszami. Tu grzybów jest najwięcej

Czy pieczarki trzeba obierać? Ekspertka wyjaśnia. Oto prawda o tych grzybach

Kamila Boś jest doświadczoną producentką pieczarek z wieloletnim doświadczeniem w branży, która ma wielu fanów w Polsce od czasu występu w programie "Rolnik Szuka Żony". 

Kobieta od czasu do czasu udziela się w mediach, dlatego też niedawno wystąpiła jako ekspertka w nagraniu opublikowanym na kanale "Do roboty". Wyjaśniła tam, jak obchodzić się z pieczarkami, odpowiadając na odwieczne pytanie, czy trzeba je obierać przed przygotowaniem.

Okazuje się, że nie. Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych - powiedziała jasno rolniczka, zaznaczając również, że pozbawiając je skórki traci się jednocześnie błonnik, żelazo, potas i witaminę D, które się pod nią znajdują.

Czytaj również: Oderwałeś nakrętkę od butelki? Większość ludzi popełnia ogromny błąd

Jak przygotować pieczarki, aby nie podchodziły wodą podczas gotowania?

Rolniczka podpowiedziała także, co zrobić, aby pieczarki nie podchodziły wodą podczas gotowania. W końcu nadmiar cieczy w grzybach jest częstym problemem podczas ich przygotowywania. 

Okazuje się, że wystarczy wrzucić je od razu na mocno rozgrzaną patelnię oraz jedynie jedynie lekko je opłukać i poczekać aż wyschną albo włożyć na chwlę do lodówki, a nie moczyć przez długi czas, bo przez to chłoną wodę niczym gąbka.

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | triki