Reklama
Reklama

Teściowa zawsze nakrywa kotlety pokrywką. Odkąd znam ten trik, też go stosuję

Chcesz nauczyć się robić kotlety drobiowe, które są nie tylko smaczne, lecz mają też idealny kształt? Chyba każdy na początku przechodził przez etap, w którym filety rozpadały się na patelni, były nierówne i suche, a istnieje trik, który pozwala tego uniknąć. Przygotowywanie obiadu stanie się łatwiejsze, gdy poznasz banalny patent z pokrywką.

Czy zdarzyło ci się, że kotlety drobiowe pomimo starań nie wychodziły tak, jak chciałeś? Nie martw się, to normalne, ponieważ dojście do perfekcji w ich przygotowywaniu zazwyczaj zajmuje długie lata. 

Jeśli jednak chcesz, ułatwić sobie życie i zależy ci na tym, aby twoje filety były tak kształtne, że nawet teściowa nie będzie mogła oderwać od nich wzroku, wypróbuj trik z pokrywką. Dzięki niemu mięso za każdym razem wygląda jak z pięciogwiazdkowej restauracji.

Może cię zainteresować: To najlepsza mąka na pierogi. Wychodzą elastyczne i delikatne

Kotlety będą okrągłe jak z restauracji. Wystarczy banalny trik z pokrywką

Nie musisz mieć drogich akcesoriów kuchennych, z których korzystają profesjonaliści. Zwykła pokrywka od małego garnka albo talerz wystarczą, aby twoje kotlety miały idealnie okrągły kształt, jak z dobrej restauracji.

Gdy oczyścisz, przekroisz pierś z kurczaka na pół i dokładnie ją rozbijesz, sięgnij po wybraną pokrywkę. Połóż ją na środku mięsa i ostrym nożem wykrój je tak, aby powstał mniej lub bardziej perfekcyjny okrąg (w zależności od tego, na jakim efekcie ci zależy). Kotlety będą prezentować się znacznie lepiej.

Czytaj również: Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące

Jak rozbić miasto tak, aby kotlety nie rozpadały się podczas smażenia?

Aby kotlety nie rozpadały się podczas smażenia, rozbijaj mięso równomiernie tak, aby je zmiękczyć, ale nie zniszczyć. Najlepiej rób to metalowym tłuczkiem o karbowanej powierzchni, ale bez zbytnio ostrych wypustek, bo wtedy możesz podziurawić filety. 

Nie rozbijaj mięsa zbyt cienko, ponieważ wtedy może być zbyt suche i rozpadać się podczas smażenia. Zawsze używaj folii spożywczej, aby ochronić kotlety przez rozerwaniem się i zachować higienę. 

Jak przygotować kotlety z kurczaka tak, aby smakowały perfekcyjnie?

Są różne przepisy na kotlety z kurczaka, ale sekret idealnego smaku tkwi w prostocie. Jedne z najsmaczniejszych filetów, jakie możesz przygotować, zrobisz z podstawowych produktów.

Składniki na kotlety z kurczaka:

  • mąka
  • czosnek - 1,5 ząbka
  • jajka - 3 sztuki
  • parmezan - 30g
  • natka pietruszki

Roztrzep jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Przeciśnij czosnek przez praskę, również dodaj go, dołóż drobno pokrojoną pietruszkę i wcześniej starty parmezan. Dołóż do jajek i zacznij panierować kotlety - najpierw w mące, później w jajku (i bułce tartej/ płatkach/ czymś innym, jeśli lubisz panierkę) i usmaż. 

Zobacz też:

​Deklasują polskie pierogi. Przepis na ten przysmak przywiozłam prosto z Gruzji

To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon

​Ta pusta plaża z białym piaskiem leży nad Bałtykiem. Jest nawet delfinarium

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | obiady domowe | przepisy