Te babeczki przygotujesz w kilka minut. Nie potrzebujesz nawet miksera
Chyba każdy z nas miał sytuację, że niespodziewani goście pukali do drzwi. W takiej sytuacji możemy zapomnieć o wymyślnych ciastach. Warto zatem w błyskawicznym tempie przygotować babeczki i to beż użycia miksera. Produkty na nie z pewnością już mamy w kuchni. Poznaj szybki i prosty przepis.
Nie chcesz spędzić w kuchni kilku godzin przy wypiekach? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na delikatne, puszyste babeczki, w których zakochasz się od pierwszego kęsa. Będą idealnym dodatkiem do aromatycznej, popołudniowej kawy. Goście będą zachwyceni tym słodkim deserem. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zawsze oszałamiający. Zaskocz bliskich tymi małymi, pachnącymi wypiekami, które zawsze się udają.
Najważniejsze jest to, że do zrobienia szybkich babeczek nie potrzebujesz miksera. Wystarczy łyżka do mieszania, rózga kuchenna albo szpatułka.
Jeśli chodzi o składniki, to na liście znalazły się popularne i niedrogie produkty, które każda gospodyni ma w swojej kuchni. Używamy ich do wielu innych wypieków i dań.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek? Oto dokładna lista:
- 2,5 szklanki mąki tortowej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka otartej skórki cytrynowej.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić te małe wypieki kawałkami czekolady, orzechami czy owocami tj. maliny czy borówki. Można nawet pokusić się o dosypanie przypraw np. cynamonu. Opcji jest naprawdę wiele. Dodatki dopasowujemy do własnych preferencji.
Żeby zrobić babeczki, na początek musimy wymieszać mąkę tortową z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce łączymy natomiast mleko, olej i skórkę cytrynową np. za pomocą wspomnianej łyżki do mieszania.
W kolejnym kroku do mokrych składników zaczynamy powoli dosypywać te suche. Musi powstać jednolita masa.
Tak przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki włożone do formy do 2/3 wysokości. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po ostygnięciu polecamy oprószyć je cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową.
Zobacz też:
Tym walentynkowym ciastem podbijesz serce ukochanej osoby. Przygotujesz je bez pieczenia
W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu
Chcesz zrzucić oponkę i obniżyć cholesterol? Włącz do diety to mało znane warzywo