Reklama
Reklama

Sos beszamelowy jest pełen grudek? Winny jest ten popularny błąd

Sos beszamelowy to klasyka kuchni francuskiej, która znalazła swoje miejsce w naszym codziennym menu. Doczekał się wielu wariantów i każdy kucharz ma na niego swój własny przepis. Jego przygotowanie to nie żadna filozofia, choć zdarzają się przy tym przykre niespodzianki. Jedną z nich są grudki w sosie beszamelowym, zmora każdej gospodyni. Aby nie dopuścić do ich powstania, wystarczy wystrzegać się kilku błędów.

Sos beszamelowy jest idealnym dodatkiem do ryb, warzyw i białego mięsa. Jest również nieodmiennym składnikiem zapiekanek. W świecie idealnym powinien być delikatny, gładki i aksamitny. Parę trików sprawi, że właśnie taki będzie.  

Sos beszamelowy z grudkami? Nie popełniaj tych błędów 

Najprostszy przepis na sos beszamelowy zawiera w swoim składzie masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te ostatnie decydują o indywidualnym smaku tego dodatku do dań, ale najważniejszy jest to sposób przygotowania. Najczęstszym błędem podczas przygotowania sosu beszamelowego jest zbyt wysoka temperatura gotowania - wtedy mąka nie zdąży się połączyć z innymi składnikami i powstaną grudki. Podobna sytuacja zdarzy się, gdy nie mieszamy sosu wystarczająco energicznie. Tu potrzeba ruchów szybkich i zdecydowanych. Ostatnim błędem, który powoduje, że sos beszamelowy jest pełen grudek, jest zbyt szybkie dodawanie mleka do masła i mąki. Należy to robić powoli i stopniowo.  

Jak uratować sos beszamelowy z grudkami?  

Jeśli w sosie beszamelowym pojawiły się grudki, jeszcze nic straconego. Możesz go uratować za pomocą kilku sprawdzonych kuchennych trików. Możesz go zmiksować lub zblendować, w ten sposób rozbijesz zbitą w krupy mąkę. Innym sposobem na pozbycie się grudek z sosu jest jego przetarcie przez gęste sitko, możesz użyć do tego tłuczka lub chochli. Dzięki tym dwóm sposobom twój beszamel będzie gładki, aksamitny i gęsty. 

Czytaj też: Maślaki źle smakują? Zrób to przed wrzuceniem do zupy, a poczujesz różnicę

Przepis na aksamitny sos beszamelowy 

Przepis na aksamitny sos beszamelowy jest prosty, o ile zastosujesz się ściśle do wskazówek w jego przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest tu podgrzanie mleka i stopniowe dodawanie go do sosu. Na idealny sos beszamelowy przygotuj poniższe składniki:  

  • 25 g masła; 
  • 40 g mąki pszennej; 
  • pół litra ciepłego mleka; 
  • sól, pieprz; 
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej. 

Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo do masy mleko o temperaturze 45 stopni Celsjusza. Całość cały czas mieszaj energicznie przez kilka minut, by zapobiec powstawaniu grudek. Na koniec dopraw swój sos beszamelowy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  

Zobacz też:

Robisz jak kanapki, smakują jak najlepszy deser. Zrób, póki trwa sezon

Ciasto leniwej synowej zachwyci każdą teściową. Idealne na weekend

Gotuj fasolkę szparagową dokładnie tyle minut. Wyjdzie tak dobra, że zaniemówisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe