Reklama
Reklama

Sos beszamelowy jest pełen grudek? Winny jest ten popularny błąd

Sos beszamelowy to klasyka kuchni francuskiej, która znalazła swoje miejsce w naszym codziennym menu. Doczekał się wielu wariantów i każdy kucharz ma na niego swój własny przepis. Jego przygotowanie to nie żadna filozofia, choć zdarzają się przy tym przykre niespodzianki. Jedną z nich są grudki w sosie beszamelowym, zmora każdej gospodyni. Aby nie dopuścić do ich powstania, wystarczy wystrzegać się kilku błędów.

Sos beszamelowy jest idealnym dodatkiem do ryb, warzyw i białego mięsa. Jest również nieodmiennym składnikiem zapiekanek. W świecie idealnym powinien być delikatny, gładki i aksamitny. Parę trików sprawi, że właśnie taki będzie.  

Sos beszamelowy z grudkami? Nie popełniaj tych błędów 

Najprostszy przepis na sos beszamelowy zawiera w swoim składzie masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te ostatnie decydują o indywidualnym smaku tego dodatku do dań, ale najważniejszy jest to sposób przygotowania. Najczęstszym błędem podczas przygotowania sosu beszamelowego jest zbyt wysoka temperatura gotowania - wtedy mąka nie zdąży się połączyć z innymi składnikami i powstaną grudki. Podobna sytuacja zdarzy się, gdy nie mieszamy sosu wystarczająco energicznie. Tu potrzeba ruchów szybkich i zdecydowanych. Ostatnim błędem, który powoduje, że sos beszamelowy jest pełen grudek, jest zbyt szybkie dodawanie mleka do masła i mąki. Należy to robić powoli i stopniowo.  

Jak uratować sos beszamelowy z grudkami?  

Jeśli w sosie beszamelowym pojawiły się grudki, jeszcze nic straconego. Możesz go uratować za pomocą kilku sprawdzonych kuchennych trików. Możesz go zmiksować lub zblendować, w ten sposób rozbijesz zbitą w krupy mąkę. Innym sposobem na pozbycie się grudek z sosu jest jego przetarcie przez gęste sitko, możesz użyć do tego tłuczka lub chochli. Dzięki tym dwóm sposobom twój beszamel będzie gładki, aksamitny i gęsty. 

Czytaj też: Maślaki źle smakują? Zrób to przed wrzuceniem do zupy, a poczujesz różnicę

Przepis na aksamitny sos beszamelowy 

Przepis na aksamitny sos beszamelowy jest prosty, o ile zastosujesz się ściśle do wskazówek w jego przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest tu podgrzanie mleka i stopniowe dodawanie go do sosu. Na idealny sos beszamelowy przygotuj poniższe składniki:  

  • 25 g masła; 
  • 40 g mąki pszennej; 
  • pół litra ciepłego mleka; 
  • sól, pieprz; 
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej. 

Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo do masy mleko o temperaturze 45 stopni Celsjusza. Całość cały czas mieszaj energicznie przez kilka minut, by zapobiec powstawaniu grudek. Na koniec dopraw swój sos beszamelowy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  

Zobacz też:

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe