Reklama
Reklama

O niebo lepsza od marchewki z jabłkiem. Dziś zrób tę surówkę do obiadu

Znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki i jabłka do obiadu? W takim razie przygotuj taką z białej rzepy, która zachwyca lekko pikantnym, orzeźwiającym smakiem. Sprawdź, z czym połączyć to warzywo, aby zaserwować rodzinie najlepszy dodatek obiadowy pod słońcem.

W każdym posiłku powinniśmy zadbać o solidną porcję warzyw. Właśnie dlatego surówka jest tak ważnym elementem obiadu. Tym razem przygotujemy ją z białej rzepy, o której istnieniu zapomniało wiele osób, a szkoda. Wspaniale smakuje i jest pełna cennych składników odżywczych. 

Dlaczego warto jeść białą rzepę?

Biała rzepa jest niskokalorycznym warzywem. W 100 g zawiera jedynie 33 kcal. Warto ją jeść, ponieważ ma w swoim składzie witaminy: A, C oraz te z grupy B, a także minerały, tj. fosfor, wapń, magnez, sód, potas. Cechuje się ostrym, orzeźwiającym smakiem, który zawdzięcza izotiocyjanianom, słynącym z właściwości antybakteryjnych. 

To warzywo ma dobry wpływ na nasz organizm. Zapobiega chorobom układu krążenia, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność. Za sprawą błonnika wspiera prawidłową przemianę materii i zapewnia uczucie sytości na długo, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. 

Regularne spożywanie białej rzepy pomaga w łagodzeniu bóli reumatycznych. Poza tym przypisuje się jej działanie moczopędne. Polecana jest osobom z dną moczanową, ponieważ zmniejsza proces kumulacji kwasu moczowego w tkankach. 

Przepis na surówkę z białej rzepy

Składniki:

  • 1 biała rzepa;
  • 2 marchewki;
  • 1 jabłko;
  • 4 rzodkiewki;
  • garść orzechów włoskich;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżka majonezu;
  • przyprawy: sól i pieprz wedle uznania.

Przygotowanie:

Na początek obieramy i ścieramy na tarce rzepę, marchewki oraz jabłko. Rzodkiewki też obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie podprażamy na patelni i dosypujemy do przygotowanych warzyw. 

W kolejnym kroku przygotowujemy sos do surówki: mieszamy jogurt naturalny z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Zalewamy nim warzywa, orzechy i całość mieszamy. 

Na koniec warto udekorować surówkę z białej rzepy natką pietruszki albo szczypiorkiem. Doskonale skomponuje się z każdym obiadowym daniem. 

Inne sposoby na wykorzystanie białej rzepy w kuchni

Biała rzepa w surówce, czyli w surowej postaci, ma najwięcej wartości odżywczych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją na inne sposoby w kuchni. O jakich mowa?

To warzywo idealnie sprawdzi się w jarzynowych zupach. Warto także dusić je razem z gulaszem. Białą rzepę możemy też marynować i w takiej postaci dodawać do sałatek czy do kanapek

Zobacz też:

Tak zrobisz szybkie i puszyste jak chmurka ciasto czekoladowe. Kluczem 1 składnik

​Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru

Czekolada na wytrawnie? Poznaj przepis, który zmieni twoje podejście do kakao

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przepisy