O niebo lepsza od marchewki z jabłkiem. Dziś zrób tę surówkę do obiadu
Znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki i jabłka do obiadu? W takim razie przygotuj taką z białej rzepy, która zachwyca lekko pikantnym, orzeźwiającym smakiem. Sprawdź, z czym połączyć to warzywo, aby zaserwować rodzinie najlepszy dodatek obiadowy pod słońcem.
W każdym posiłku powinniśmy zadbać o solidną porcję warzyw. Właśnie dlatego surówka jest tak ważnym elementem obiadu. Tym razem przygotujemy ją z białej rzepy, o której istnieniu zapomniało wiele osób, a szkoda. Wspaniale smakuje i jest pełna cennych składników odżywczych.
Biała rzepa jest niskokalorycznym warzywem. W 100 g zawiera jedynie 33 kcal. Warto ją jeść, ponieważ ma w swoim składzie witaminy: A, C oraz te z grupy B, a także minerały, tj. fosfor, wapń, magnez, sód, potas. Cechuje się ostrym, orzeźwiającym smakiem, który zawdzięcza izotiocyjanianom, słynącym z właściwości antybakteryjnych.
To warzywo ma dobry wpływ na nasz organizm. Zapobiega chorobom układu krążenia, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność. Za sprawą błonnika wspiera prawidłową przemianę materii i zapewnia uczucie sytości na długo, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami.
Regularne spożywanie białej rzepy pomaga w łagodzeniu bóli reumatycznych. Poza tym przypisuje się jej działanie moczopędne. Polecana jest osobom z dną moczanową, ponieważ zmniejsza proces kumulacji kwasu moczowego w tkankach.
Składniki:
- 1 biała rzepa;
- 2 marchewki;
- 1 jabłko;
- 4 rzodkiewki;
- garść orzechów włoskich;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka majonezu;
- przyprawy: sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Na początek obieramy i ścieramy na tarce rzepę, marchewki oraz jabłko. Rzodkiewki też obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie podprażamy na patelni i dosypujemy do przygotowanych warzyw.
W kolejnym kroku przygotowujemy sos do surówki: mieszamy jogurt naturalny z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Zalewamy nim warzywa, orzechy i całość mieszamy.
Na koniec warto udekorować surówkę z białej rzepy natką pietruszki albo szczypiorkiem. Doskonale skomponuje się z każdym obiadowym daniem.
Biała rzepa w surówce, czyli w surowej postaci, ma najwięcej wartości odżywczych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją na inne sposoby w kuchni. O jakich mowa?
To warzywo idealnie sprawdzi się w jarzynowych zupach. Warto także dusić je razem z gulaszem. Białą rzepę możemy też marynować i w takiej postaci dodawać do sałatek czy do kanapek.
Zobacz też:
Tak zrobisz szybkie i puszyste jak chmurka ciasto czekoladowe. Kluczem 1 składnik
Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru
Czekolada na wytrawnie? Poznaj przepis, który zmieni twoje podejście do kakao