Reklama
Reklama

Kruche ciasto wyjdzie idealne. Wystarczy, że zapamiętasz tę zasadę

Kruche ciasto często gości na naszych stołach. Nie dość, że jest pyszne i pachnące, to jego upieczenie jest banalnie proste. Zdarza się jednak, że kruche ciasto się lepi i smakuje jak zakalec. Zwróc uwagę na jedną zasadę i nie popełniaj tych błędów. Twój wypiek zachwyci każdego.

Kruche ciasto jest podstawą wielu wypieków. Służy nam jako baza do tart, ciasteczek, szarlotek, mazurków czy popularnego "skubańca". W idealnym świecie nie powinno się lepić. Jak osiągnąć ten efekt? 

Idealne kruche ciasto? Jedna zasada 

Jeśli kiedykolwiek zdarzyło ci się, że zamiast kruchej szarlotki otrzymałaś zbity ulepek, zapewne popełniasz jakiś błąd w przygotowaniu. Ważną zasadą w przygotowaniu kruchego ciasta jest temperatura masła, które powinno być zimne. Najlepiej użyj produktu prosto z lodówki. Masę postaraj się przygotować bardzo szybko, by nie nabrała wyższej temperatury. To decyduje o ostatecznym efekcie. 

Częstym błędem przy wyrabianiu kruchego ciasta jest zbyt długie jego wyrabianie. To, co dobre przy pizzy czy cieście drożdżowym, nie sprawdzi się przy skubańcu. Długie wyrabianie powoduje rozwijanie się glutenu zawartego w mące. Sprawia to, że ciasto robi się gumowate. 

Najczęstsze błędy przy wyrabianiu kruchego ciasta

Ten wypiek, choć prosty, nie jest dla niecierpliwych. Częstym błędem przy wyrabianiu kruchego ciasta jest zbyt wcześnie dodana woda lub jajko. Ważne jest, aby najpierw połączyć ze sobą składniki sypkie i tłuszcz. Płynne dodatki dorzuć dosłownie w ostatnim momencie. 

Innym błędem popełnianym przy przygotowaniu kruchego ciasta jest dodanie zbyt dużej ilości wody. Często robimy to, dodając składniki "na oko". Podczas pieczenia woda nie zdąży wyparować i sprawi, że nasz wypiek będzie wilgotny. A przecież nie o to chodzi w przygotowaniu mazurków czy ciasteczek. 

Czytaj też: Kruche ciastka o smaku pistacji podbiją twoje podniebienie. Zdziwisz się, jak łatwo je przygotować

Przepis na idealne kruche ciasto

Przepis na idealne kruche ciasto jest bardzo prosty i nie zabiera zbyt wiele czasu. Taki wypiek może stać się podstawą dla wielu innych ciast, ale jest pyszny również sam w sobie. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru (do ciast słodkich) lub szczypta soli (do ciast wytrawnych)
  • 2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt suche)

Przygotowanie:
Posiekaj masło - pokrój zimne masło na małe kawałki i szybko wymieszaj z mąką (najlepiej palcami lub nożem, żeby nie ogrzewać masła).
Dodaj cukier puder (lub sól, jeśli robisz wersję wytrawną) oraz żółtko.
Zagnieć ciasto - szybko wyrób składniki na jednolitą masę. Jeśli ciasto się kruszy, dodaj łyżkę zimnej wody.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy. Piecz w 180°C przez 15-20 minut (w zależności od grubości). Aby uniknąć skurczenia się ciasta, przed pieczeniem nakłuj je widelcem.



Zobacz też:

Naleśniki przywierają do patelni? Najprawdopodobniej popełniasz ten błąd

Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy

Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś. Wystarczy odrobina, by zyskał niezwykły aromat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta