Reklama
Reklama

„Biedanizm” czyli tanie gotowanie. Nowy trend podbija Instagram

Biedanizm to określenie, które wywodzi się od weganizmu i jest nawiązaniem do gotowania z niedużym nakładem finansowym. Może sugerować, że ktoś zaleca stosowanie wyjątkowych przepisów, które pozwolą nie wydawać dużo pieniędzy, jednak odnosi się po prostu do przemyślanego gotowania z wykorzystaniem podstawowych składników. Dzięki temu na codziennym przyrządzaniu posiłków można sporo zaoszczędzić.

Propagatorką Biedanizmu jest Jula Romaniuk, która prowadzi instagramowy profil o tej samej nazwie. Na swoich kanałach dzieli się smacznymi i prostymi przepisami, które można przygotować szybko i tanio. Tym samym walczy z powszechnym przekonaniem, że dieta wegetariańska musi być kosztowna.

Sałatka z bobem, klopsiki koperkowe, paluszki rybne, czy zupa ogórkowa... Są to potrawy znane wszystkim. Niestety nie wszyscy mają świadomość, że w ich lodówce znajdują się produkty, które wystarczą do przygotowania poszczególnych dań lub można je nabyć za kilka złotych na targu przy ulicy.

Dlaczego gotowanie dużo kosztuje?

Jedzenie za małe pieniądze wcale nie jest trudne. Pyszne danie można przygotować już z makaronu, czosnku, paru pomidorów i szczypiorku, a cena za jeden posiłek nie przekroczy 10 złotych. Kluczowa jest jednak wiedza, co można zrobić z konkretnych produktów.

I właśnie niewiedza sprawia, że wiele osób wydaje dużo pieniędzy na jedzenie. W większości przypadków pizza, kebab, czy sushi to ulubione potrawy. Jednak regularne odwiedzanie restauracji, czy kupowanie gotowców w sklepie może poważnie nadszarpnąć każdy budżet, a także zdrowie.

Na czym dokładnie polega biedanizm?

Bedanizm jest z pewnością nazwą, która zapada w pamięci, ale niekoniecznie ma pejoratywne znaczenie. Wręcz przeciwnie. Może być sposobem na zebranie wiedzy, jak przygotowywać różnorodne, smaczne i zdrowe posiłki.

Przykłady takich przepisów proponuje m.in. Jula Romaniuk. Opierają się głównie na warzywach, ale stanowią też inspirację do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięsa. Jedną z nich jest propozycja przyrządzenia zupy ogórkowej. 

Do przygotowania są potrzebne składniki takie jak:

  • 1 l wody,
  • 400 ml wody po ogórkach kiszonych,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 4-5 ziemniaczków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • kostka rosołowa,
  • sól i pieprz,
  • śmietana 18%,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Jak gotować tanio i smacznie?

Żeby gotować tanio i smacznie, nie ma innego wyjścia, jak regularnie śledzić poczynania kucharzy na YouTube i IG. Internet stwarza potężne możliwości. Dzięki niemu można nauczyć się przepisów kuchni wielu kuchni, m.in. wegetariańskiej, tradycyjnej polskiej, włoskiej czy francuskiej.

Jedyne co trzeba do tego, żeby nauczyć się gotować tanio, to chęci. Po obejrzeniu kilku filmów i posmakowaniu poszczególnych potraw można łatwo odnaleźć ulubione smaki i nauczyć się je łączyć – niekoniecznie zawsze zgodnie z przepisem. Łatwiej jest gotować tanio, wiedząc, jak można wykorzystać warzywa, owoce, czy każde inne produkty spożywcze dostępne w sklepach lub ostatki znajdujące się w lodówce i kuchennej szafce.

Trend ten zyskuje na popularności w obliczu stale rosnących cen żywności. 

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy