Chcesz zaoszczędzić, gotując na indukcji? Nim postawisz garnek, zrób to
Przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej jest wygodne, szybkie i proste. Wiele osób wymieniło kuchenki gazowe na tego typu sprzęt. Jednak indukcja to pożeracz prądu, mając ją w domu, rachunki wyraźnie wzrastają, niemniej znając kilka trików, można zmniejszyć zużycie. Co zrobić, aby płacić mniej?
Ceny prądu nie napawają optymizmem, korzystanie z kuchenki indukcyjnej, szczególnie niewłaściwe, może sprawić, że rachunki za prąd będą bardzo wysokie. Jednak nie trzeba rezygnować z gotowania, aby je zmniejszyć, wystarczy pamiętać o kilku trikach, które sprawią, że sprzęt będzie pobierał mniej prądu, a tym samych zapłacimy mniej.
Różnią się one zużyciem, ale najczęściej mieści się to w przedziale od 1200 do 1800 W. Zazwyczaj używa się jej przez godzinę dziennie, tak więc przykładowo standardowa indukcja o mocy 1400 W zużyje 1,4 kWh dziennie. Może być to więcej, jeśli przygotowuje się posiłki dla dużej rodziny. Uśredniając, będzie to ok. 42 kWh miesięcznie. Chcąc sprawdzić, ile dokładnie prądu pobiera, można użyć miernika poboru prądu — najprostsze modele kosztują kilkadziesiąt złotych.
Sprawdź także: Tyle zapłacimy za tonę węgla w tym sezonie. Czy warto kupować "na zapas"?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na garnki i to pod kilkoma kwestiami. Naczynia należy dopasować do średnicy pola grzewczego. Jeśli będą zbyt małe, to energia niepotrzebnie będzie uciekać. Na płycie standardowo znajdziemy 4 pola, dno garnek powinno możliwie jak najlepiej do niego dopasowane. Poza tym warto zwrócić uwagę na jakość m.in. patelni. Warto, aby były one dostosowane do indukcji i miały solidne grube dno — dzięki czemu lepiej utrzymuje i przewodzi ciepło. Szybciej się nagrzewa, przez co dania przygotowuje się prędzej i krócej używa płyty.
Pamiętajmy także, że zarysowania czy wybrzuszenia na dnie garnków, sprawiają, że gorzej przewodzą one ciepło. Poza tym warto przykrywać naczynia pokrywką, dzięki temu zatrzymuje się ciepło — można szybciej zagotować wodę, ryż i inne rzeczy. Nie powinno się również co chwilę jej zdejmować, lepiej zrobić to po koniec. Dodatkowo pole grzewcze dość długo utrzymuje temperaturę, tak więc na kilka minut przed końcem gotowania można je śmiało wyłączyć.
Powinno się również zadbać o czystość kuchenki. Brud, resztki czy przypalenia na polu grzewczym, zmniejszają efektywność przekazywania ciepła, przez co zużywa się więcej prądu. Poza tym powinno się dostosować moc do potraw, najwyższe lepiej używać do zagotowywania wody czy też bulionu. Gotując zupy czy też sosy w zupełności wystarczy średnia moc, a pod koniec nawet niska.
Tak więc, jeśli zastanawiasz się jak zmniejszyć rachunki za prąd z płyty indukcyjnej, to warto pamiętać o tych kilku trikach. W skali miesiąca różnica będzie spora.
Zobacz też:
Ten kran pożera twoje oszczędności. Przez niego rachunki za wodę rosną
4 000 zł tygodniowo? To nie żart, szukają do pracy od zaraz, bez studiów
Od września zapłacimy za wywóz śmieci jeszcze więcej. Nawet 70 zł za osobę