Airfryer czy piekarnik? Zdziwisz się, co zużywa więcej prądu
Airfryer zrobił prawdziwą furorę na rynku. Wiele osób ochoczo zastępuje nim piekarniki, ponieważ przygrzewa dania w błyskawicznym tempie. Czy zatem nie ma ani jednej wady? Co z prądem? Zużywa go więcej? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Rachunki za prąd poszybowały w górę, w związku z czym wiele osób oszczędza na czym tylko się da. Tym razem bierzemy pod lupę piekarnik i airfryer. Czas raz na zawsze rozwiać wątpliwości na temat zużycia prądu przez te sprzęty.
Przez ekspertów i niezależne instytuty zostały przeprowadzone testy porównujące dwadzieścia różnych modeli airfryerów z tradycyjnymi piekarnikami. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie airfryer zużywa mniej prądu.
Testy Stiftung Warentest wskazały, że przy grzaniu mrożonych frytek w klasycznych piekarniku zużyjemy energię o wartości około 3,27 zł. Z kolei w airfryerze koszt ten wyniesie jedynie 1,33 zł.
Widzimy więc różnicę ponad 2 zł na 1 kg. W związku z tym możemy realnie obniżyć rachunki, korzystając z frytkownicy beztłuszczowej. Bez dwóch zdań jest efektywniejsza, ponieważ nagrzewa się krócej niż piekarnik, który często potrzebuje na to kilkunastu minut.
Z kolei EnBW i Stromguide.com porównywały zużycie energii w trakcie przygrzewania skrzydełek z kurczaka. Airfryer zużył od 0,2 do 0,3 kWh, co jest jednoznaczne z kwotą od 34 do 52 groszy. Z kolei piekarnik pobrał więcej, bo od 1,0 do 1,2 kWh, co daje nam od 1,72 zł do ponad 2 zł. Tę różnicę zauważa się przy przyrządzaniu mniejszych porcji.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kartki świąteczne z PRL-u są cenniejsze, niż myślałeś. Ile są warte?
Jak widać, airfryer zużywa mniej energii niż piekarnik, jednak sprawdzi się, jeśli gotujemy dla 1-2 osób. Przy większej ilości może nie pomieścić jedzenia, przez co będziemy musieli używać go kulkukrotnie.
Mimo że piekarnik zużywa więcej prądu, to jest w stanie pomieścić o wiele więcej porcji. Przy ponad 2-osobowych rodzinach właśnie to urządzenie będzie lepszym wyborem.
Co więcej, airfryer nie zawsze równomiernie podpieka produkty. Tak też było w przypadku 1800 g mrożonych frytek użytych w eksperymencie dla Stiftung Warentest. Według opinii ekspertów dania wymagające stabilnej temperatury lepiej podgrzewać w piekarniku.
Wybór konkretnego modelu airfryera również ma znaczenie. Jedne sprzęty generują roczne koszty w granicach 120 zł, natomiast są i takie, w których cena ta wzrasta do 219 zł. Przed zakupem powinniśmy zatem dokładnie sprawdzić urządzenie nie tylko pod względem funkcjonalności, ale też zużycia prądu.
Podsumowując, airfryer sprawdzi się do podgrzewania mniejszych porcji i wtedy rzeczywiście będziemy w stanie zaoszczędzić na prądzie. Przy dużych potrawach i większej ilości osób lepiej pozostać przy piekarniku.
Zobacz też:
Ponad 8 tys. zł "na rękę". Wymagania: punktualność i obowiązkowość
Możesz co miesiąc otrzymywać 13. emeryturę. Wystarczy spełnić dwa warunki
Chcesz dorobić przed świętami? Szukają do pracy na już, nawet bez doświadczenia