Reklama
Reklama

Zamiast wyrzucać, zagotuj. Zyskasz czyste powietrze i świeży zapach

Jakość powietrza w pomieszczeniu można łatwo poprawić za pomocą domowych sposób. Jak się okazuje, wystarczą skórki z ulubionych cytrusów, na które sezon właśnie się zaczyna, gorąca woda i trochę cierpliwości. Poznaj więc sposób, za pomocą którego powietrze w twoim domu stanie się oczyszczone, świeże i niezwykle aromatyczne.

Okres jesienno-zimowy to sezon na ulubione cytrusy, takie jak pomarańcze i mandarynki. Jak się okazuje, można wykorzystać je na sto procent, nie wyrzucając pozostałych skórek, tylko gotując je. To banalny sposób na czyste i świeże powietrze w pomieszczeniu. Jak wykorzystać go u siebie w domu?  

Jak wykorzystać skórki z pomarańczy? Zastosowanie, o którym mało kto ma pojęcie

Jakość powietrza w okresie jesienno-zimowym często pozostawia wiele do życzenia, również w pomieszczeniach. Sporo osób poszukuje więc różnorodnych możliwości, które mają na celu ją poprawić. Najczęściej wybór pada na profesjonalne sprzęty i filtry, ale jak się okazuje, skuteczne i pomocne mogą być również domowe rozwiązania.  

Jeden z nich uwzględnia wykorzystanie skórek z pomarańczy, które najczęściej po zjedzeniu ulubionych cytrusów, lądują w koszu jako odpad. Warto to zmienić, gdyż w rzeczywistości są źródłem wielu cennych związków, które wykazują między innymi właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. 

Jak wynika z niektórych publikacji, gotowanie skórek pomarańczy ma uwalniać owe antyoksydanty do atmosfery, dzięki czemu zwalczają zanieczyszczenia i tym samym poprawiają jakość powietrza w pomieszczeniu. Gotujący się garnek z wodą i skórkami pomarańczy działa więc niczym naturalny dyfuzor, który jest w stanie zwalczyć wybrane zanieczyszczenia obecne w powietrzu.  

Zobacz także: Sekret pachnącej łazienki. Mieszam te produkty i zapach czuć w całym pomieszczeniu

Gotowanie skórek pomarańczy. Nie tylko oczyszcza powietrza, ale i neutralizuje niemiłe zapachy 

Delikatne gotowanie skórek pomarańczy uwalnia całą masę cennych antyoksydantów oraz olejki eteryczne, które są w stanie redukować takie zanieczyszczenia jak smog, spaliny, lakier do mebli i niektóre produkty chemiczne. Dodatkowo to świetny sposób na zneutralizowanie nieprzyjemnych zapachów, które powstają w czasie smażenia, gotowania czy sprzątania.

Takie domowe rozwiązanie nie zastąpi regularnego wietrzenia i stosowania oczyszczaczy HEPA, ale z pewnością pomoże utrzymać jakość powietrza w pomieszczeniu, a także zadbać o przyjemną woń unoszącą się w domu.  

W tym celu potrzebne są skórki z 2/3 pomarańczy oraz garnek z wodą. Całość zacznij gotować na małym ogniu, doprowadzając do delikatnego wrzenia. Gotuj przez około 30-40 minut, co jakiś czas uzupełniając odparowującą wodę. Jeśli chcesz, aby w pomieszczeniu unosił się bardziej wyrazisty zapach, do skórek pomarańczy możesz dodać goździki czy też cynamon.  

Podczas gotowania skórek pomarańczy, nie pozostawiaj ich na włączonym palniku bez nadzoru i regularnie dbaj o odpowiednią ilość wody w garnku. Najlepiej sposób ten stosować przy włączonym okapie oraz przy dobrej wentylacji.  

Zobacz też:

Nie przepłacaj. Zrób własny wieniec bożonarodzeniowy

Dekorujesz stół na święta? Tak stworzysz magiczny klimat

Ten niepozorny element całkowicie odmieni wystrój. Jak go dopasować do wnętrz?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki