To najdroższe ogórki na świecie. Kilogram kosztuje aż 11 tysięcy
Najdroższe ogórki na świecie nie przypominają tradycyjnych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach. Mają nieapetyczny wygląd, a zdaniem niektórych, po obróbce "smakują jak smażone opony". Niewątpliwie jest to więc przysmak dla koneserów, bo ogórki morskie kosztują krocie. Ich ceny dochodzą do 11 tys. złotych za kilogram, ale takie kwoty są uzasadnione. Trzeba bowiem mieć świadomość, że la ich zbiorów ludzie nieraz ryzykują własnym życiem.
Ceny najdroższych ogórków na świecie dochodzą do 11 tysięcy złotych za kilogram, a jednak azjatyccy koneserzy są gotowi zapłacić za nie każdą cenę. Nie chodzi jednak o tradycyjne ogórki, uprawiane w szklarniach i ogrodach, a o strzykwy, określane potocznie jako ogórki morskie.
Ich smak jest kwestią gustu, jednak najdroższym ogórkom świata na pewno nie można odmówić zdrowotnych właściwości.
Strzykwy z tradycyjnymi ogórkami nie mają zbyt wiele wspólnego. To nawet nie rośliny, a żywe stworzenia wyławiane ze szczelin skalnych i mułu na dnie mórz i oceanów. Występują przede wszystkim w Oceanie Indyjskim i Spokojnym.
Ogórkami morskimi określa się je z uwagi na ciemne zabarwienie i charakterystyczny, podłużny kształt ciała, które pokryte jest licznymi "brodawkami". Gdy jednak lepiej przyjrzymy się strzykwom, zauważymy, że posiadają one niewielkie nóżki i otwory gębowe, otoczone czułkami, przez które pobierają pokarm.
Ciekawe jest to, że strzykwy atakowane, wystrzykują przez odbyt tzw. organy Cuviera (część płuc i tylną część przewodu pokarmowego, które pokryte są lepką toksyczną substancją) Ich narządy szybko się jednak regenerują.
Trzeba mieć świadomość, że z uwagi na miejsce występowania, wydobywanie ogródków morskich z oceanów jest niezwykle ryzykowne. Zdarza się jednak, że nurkowie nie zabierają ze sobą całego potrzebnego sprzętu i nie przestrzegają przepisów bezpieczeństwa, przekraczając zalecany czas spędzany w wodzie.
Niestety tracą przez to życie lub zdrowie. Według statystyk aż 40 proc. poławiaczy ogórków morskich dotyka paraliż z powodu choroby dekompresyjnej.
Najdroższy ogórek świata jest uznawany za przysmak w kuchni chińskiej. Smak świeżej strzykwy po obróbce jest łagodny, jednak wcale nie musi być mdły. Podobnie jak w przypadku popularnego tofu, w dużym stopniu zależy on od przypraw i składników, z którymi zostanie ugotowana.
Azjaci ogórki morskie najczęściej dodają do dań duszonych, zup, owoców morza czy mięsa. Ich urok bardziej niż z samego smaku wynika z konsystencji, która jest jednocześnie stała i galaretowata. A to przecież pożądane w kuchni azjatyckiej.
Nie bez znaczenia są również lecznicze właściwości ogórka morskiego, w którym ma znajdować się aż 170 różnych glikozydów, o działaniu przeciwutleniającym. Strzykwy są źródłem cennych kwasów tłuszczowych m.in. DHA czy EPA, poprawiają procesy wchłaniania składników pokarmowych i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Z uwagi na zawartość siarczanu chondroityny wspomagają utrzymanie prawidłowego stanu tkanki stawowej. Wykazują także działanie przeciwbakteryjne i moczopędne.
Ogórki morskie są szeroko wykorzystywane w medycynie naturalnej, gdzie stosuje się je m.in. na:
- problemy z jelitami
- poprawę odporności
- stany zapalne
- drobnoustroje, pasożyty i wirusy
- choroby sercowo-naczyniowe
- wrzody żołądka
- problemy z potencją
Zobacz też:
Wydaje się proste, ale sprawia wiele kłopotów. Rozwiążesz poprawnie?
Tylko geniusze rozwiążą to działanie bez kalkulatora. Dasz radę w 15 sekund?
Z pozoru prosta zagadka matematyczna. Rozwiążą ją tylko najbystrzejsi