Groza! Jej jad może zabić 60 osób jednocześnie. Pływa w morzu
Niektóre zwierzęta zostały obdarzone przez naturę wyjątkowo niebezpieczną bronią, jaką jest śmiercionośna trucizna. Ich jad jest tak silny, że pewne rdzenne plemiona nadal wykorzystują go do tworzenia swojej broni. Nic w tym dziwnego, skoro nawet niepozorne gatunki, potrafią jedną dawką swojego jadu zabić 30-60 osób. Sprawdź, jakie są najbardziej jadowite zwierzęta świata.
Świat przyrody nie tylko potrafi zachwycać, ale i często budzi grozę, szczególnie gdy mowa o najbardziej jadowitych zwierzętach świata. Ciężko wybrać lidera tego zestawienia, ponieważ toksyny zawarte w jadzie różnią się między sobą tak, jak ich działanie. Niewątpliwie jednak należy zachować ogromną ostrożność przy kontakcie z poniższymi zwierzętami.
Jest jednym z największych i równocześnie jednym z najbardziej niebezpiecznych jadowitych węży świata. Jest to zwierzę żyjące w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Chinach. Zazwyczaj siedliska kobry znajdują się na terenach, zlokalizowanych blisko domostw, ponieważ najchętniej wybierają one opuszczone budynki, ogrody oraz plantacje.
W trakcie ukąszenia kobra królewska aplikuje ofierze ogromną dawkę jadu. Szacuje się, że mogłaby ona równocześnie uśmiercić aż 30 dorosłych osób. W pierwszej kolejności po ugryzieniu pojawia się mocny ból. Następnie ofiara ma zaburzenia widzenia, jest senna i ma sparaliżowane mięśnie. Jeżeli szybko nie otrzyma surowicy, dojdzie do zatrzymania akcji serca.
Jednak warto dodać, że kobra królewska zaatakuje tylko w sytuacji, gdy poczuje się zagrożona. Mimo wszystko konieczne jest zachowywanie ostrożności, przebywając w rejonach jej występowania, ze względu na bliskość jej siedlisk, które sprawiają, że nietrudno o przypadkowe spotkanie z tym wężem.
Jest to niewielki i niepozorny płaz, co sprawia, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że ta teoretycznie niegroźna żaba jest jednym z najniebezpieczniejszych zwierząt lasów równikowych. Naturalnym środowiskiem tych płazów są tropikalne lasy Boliwii, Ekwadoru, Brazylii, Gujany, Kostaryki, Kolumbii, Peru, Nikaragui, Panamy i Wenezueli.
Jadowite żaby już samym ubarwieniem dają do zrozumienia, że lepiej omijać je z daleka. Natomiast jeśli jaskrawe kolory nie odstraszą agresora, to płaz podejmuje atak. Jest to możliwe, ponieważ gruczoły skórne drzewołazów wydzielają toksyczne alkaloidy - neurotoksyny, które wpływają na układ nerwowy. Na skutek tego u ofiary pojawiają się objawy zatrucia, mimowolne skurcze mięśni, migotanie przedsionków, ślinotok, arytmia oraz drgawki. W niektórych przypadkach kontakt z tą trucizną może nawet doprowadzić do śmierci.
Co ciekawe, niektóre tamtejsze plemiona wykorzystują jad tego płaza jako broń, smarując nim strzały wykorzystywane w walce.
Nie tylko na lądzie można spotkać jadowite zwierzęta. Również i morskie głębiny skrywają wiele niebezpiecznych stworzeń. Jednym z nich jest złudnie piękna ośmiornica Hapalochlaena.
Głowonóg osiąga długość do 20 cm długości. Podczas ataku ośmiornica zmienia ubarwienie z granatowo-brązowego na żółto-niebieski. Wstrzykuje ona swojej ofierze jad, który jest silną tetrodotoksyną. Jej obecność w organizmie doprowadza do wystąpienia paraliżu układu nerwowego oraz osłabienia mięśni. Ofiara ośmiornicy zazwyczaj umiera na skutek uduszenia.
Skorpiony od zawsze wzbudzają strach, jednak mało kto wie, że większość z nich nie wytwarza jadu groźnego dla człowieka. Wyjątkiem od tej reguły jest właśnie palestyński żółty skorpion. Można go spotkać na terenie Algierii, Czadu, Etiopii, Egiptu, Libii, Somalii, Nigru i Tunezji.
Jad, który wytwarza ten gatunek, to neurotoksyna, która po przedostaniu się do ustroju ofiary atakuje układ nerwowy. Osoba ukąszona powinna jak najszybciej otrzymać surowicę. Jednak nawet jeśli zostanie ona niezwłocznie zaaplikowana, to niestety skutki ukąszenia przez dorosłego osobnika palestyńskiego żółtego skorpiona, będą jeszcze odczuwalne przez następne kilka miesięcy.
Zazwyczaj, gdy myślimy o jadowitych pająkach, pierwsza do głowy przychodzi nam czarna wdowa. Jednak okazuje się, że najbardziej jadowitym pająkiem jest wałęsak brazylijski. To właśnie ten gatunek został zapisany w Księdze Rekordów Guinnessa w 2007 roku jako najbardziej jadowity pająk na świecie i przez specjalistów jest uważany za najczęstszą przyczynę śmierci wśród ludzi ukąszonych przez pająki. Żyje on w tropikalnej części Ameryki Południowej i Północnej.
W momencie ataku, gdy toksyna dostanie się do organizmu ofiary, pojawia się silny ból, ślinotok, porażenie nerwowe i arytmia. Jeżeli ukąszony człowiek nie otrzyma odpowiednio szybko pomocy medycznej, jad może doprowadzić do jego śmierci.
Ku zaskoczeniu wielu osób, także w królestwie ryb znajdziemy jadowite gatunki. Jednym z nich jest szkaradnica, występująca w wodach Morza Czerwonego, Oceanu Indyjskiego i Spokojnego.
Ukłucie kolcem jadowym wywołuje bardzo mocny ból, niezwykle trudny do wytrzymania dla człowieka. Chwilę później dochodzi do paraliżu nerwowego i obumierania tkanek. Brak pomocy medycznej może skończyć się śmiercią.
Kolejnym głębinowym zabójcą jest osa morska. Występuje ona u północnych wybrzeży Australii. Dodatkowym zagrożeniem jest to, że meduza jest niemal niewidoczna w oświetlonej promieniami wodzie.
Po kontakcie z nią poczujemy niezwykle mocny ból. Toksyna wpływa równocześnie na skórę, układ nerwowy oraz serce. Dawka trucizny, którą aplikuje, jest tak duża, że może uśmiercić nawet 60 dorosłych osób.
Pozostając w morskich głębinach, nie sposób nie wspomnieć o rybie fugu, znanej także jako rozdymka tygrysia. Występuje w wodach słonych i słonawych północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego - w zachodniej części Morza Japońskiego, w Morzu Wschodniochińskim i w Morzu Żółtym.
Jej wątroba oraz narządy rozrodcze zawierają tetrodotoksynę, czyli jedną z najbardziej śmiercionośnych trucizn. Jedna rozdymka dysponuje tak dużą dawką toksyny, że mogłaby zabić 30 dorosłych osób. U ofiary dochodzi do paraliżu mięśni, a śmierć następuje poprzez uduszenie.
Ciekawostką jest to, że w Japonii, ta ryba cieszy się opinią jednego z największych przysmaków. Jednak z uwagi na bezpieczeństwo, na talerz może trafić wyłącznie filet oprawiony przez licencjonowanego kucharza.
Zobacz też:
Wydaje się proste, ale sprawia wiele kłopotów. Rozwiążesz poprawnie?
Tylko geniusze rozwiążą to działanie bez kalkulatora. Dasz radę w 15 sekund?
Z pozoru prosta zagadka matematyczna. Rozwiążą ją tylko najbystrzejsi