Reklama
Reklama

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Zupa szczawiowa wraca do łask. To danie, które było hitem w czasach PRL-u, coraz częściej gości na stołach Polaków. Owa zupa nie tylko smakuje wybornie, ale również jest zdrowa i nie zawiera zbyt wielu kalorii. Z czego i w jaki sposób zrobić zupę szczawiową, która zachwyci całą rodzinę? Odpowiadamy.

Jakie składniki na zupę szczawiową?

Właściwie przyrządzona zupa szczawiowa to prawdziwy rarytas, który był istnym hitem w czasach PRL-u. Rzeczone danie ponownie wraca do łask. Zbliża się sezon na szczaw, a więc jest to idealna okazja, by poznać rewelacyjny przepis na zupę z tej rośliny. Co więcej, szczaw zawiera prozdrowotne składniki, takie jak witaminy (m.in. C, K i A) oraz potas, fosfor czy żelazo. Co więcej, owe danie ze szczawiu jest niskokaloryczne, wobec czego stanowi doskonałą propozycję dla osób będących na diecie.

Jak zrobić pyszną i szybką zupę szczawiową? Kluczowy jest tu oczywiście wysokiej jakości szczaw. Warto wybierać młode listki, które nadadzą daniu wyjątkowego smaku.  

Składniki potrzebne do wykonania zupy szczawiowej to: 

  • 400 g listków młodego szczawiu
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego; 
  • 80 g śmietany 18%; 
  • 250 g ziemniaków; 
  • 1 duża marchew; 
  • 5 jajek. 

Warto pamiętać, że duże ilości kwasu szczawiowego zawartego w szczawiu mogą wykazywać niekorzystny wpływ na ludzki organizm. Wynika to z faktu, że ów związek może łączyć się z wapniem i osadzać w nerkach. Z tego względu spożycie tego dania powinny ograniczyć osoby cierpiące m.in. na dnę moczanową czy mające problem z kamieniami nerkowymi. Aby zminimalizować negatywne działanie kwasu szczawiowego, zupę szczawiową najczęściej podaje się z jajkiem i śmietaną, które stanowią dobre źródło wapnia.

Jak zrobić zupę szczawiową? Sposób przygotowania

W jaki sposób zrobić prostą zupę szczawiową? Na początku przygotuj wszystkie składniki – szczaw dokładnie umyj i poszatkuj. Marchewkę obierz i pokrój w drobne kawałki. Obrać trzeba również ziemniaki. Ugotuj je w osobnym garnku. Podobnie postąp z jajkami – je należy ugotować na twardo.

Zagotuj bulion w garnku i wrzuć do niego poszatkowany szczaw oraz marchewkę. Gotuj całość przez około 15-20 minut na małym ogniu. Potem sprawdź smak zupy i dopraw solą i pieprzem według uznania. 

Następnie umieść śmietanę w miseczce i zahartuj ją niewielką ilością szczawiowej. Potem przelej śmietanę do garnka. Zupa powinna wówczas zgęstnieć, a dzięki wcześniejszemu zahartowaniu, śmietana nie zwarzy się. Całość gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie zupa szczawiowa będzie gotowa. Podawaj ją z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem.

Zobacz też:

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | warzywa