Reklama
Reklama

​Ten mazurek nie wymaga pieczenia. Jest nie tylko szybki, ale i obłędnie smaczny

Jednym z najpopularniejszych ciast, które przygotowujemy w okresie świąt wielkanocnych, jest pyszny mazurek. Jednak podstawowa wersja tej słodkości jest dość czasochłonna, a także zawiera sporo glutenu, co dla wielu osób może być problematyczne. Sprawdź, jak przygotować szybki i smaczny mazurek bez pieczenia.

Mazurek bez pieczenia — składniki

Do przygotowania wielkanocnego mazurka bez pieczenia potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 g orzechów,
  • 50 g masła,
  • 80 g cukru,
  • bakalie,
  • masa kajmakowa,
  • szczypta soli,
  • tabliczka ulubionej czekolady.

Na spód mazurka możesz użyć orzechy, które lubisz np. laskowych, nerkowca czy włoskich. Bakalie i czekolada posłużą jako dekoracja gotowego ciasta. Jeśli chcesz przełamać słodkość, możesz na przygotowanym spodzie rozsmarować cienką warstwę dżemu z aronii, czarnej lub czerwonej porzeczki bądź wiśni.

Sprawdź również: Sernik nigdy więcej nie opadnie. Wykorzystaj trik cukierników i dodaj ten składnik do masy

Jak przygotować mazurek bez pieczenia?

Przygotowanie mazurka rozpocznij od wykonania spodu. Pierwszym krokiem jest prażenie orzechów. Wykorzystaj do tego celu suchą patelnię lub upraż je w piekarniku. Gdy orzechy staną się rumiane, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zblenduj. W rondelku umieść 50 g masła, 80 g cukru i szczyptę soli.

Całość podgrzewaj, nie mieszając. W międzyczasie wyłóż formę lub keksówkę papierem do pieczenia. Jak masa zacznie brązowieć, dodaj do niej zblendowane orzechy, całość dokładnie i energicznie wymieszaj, a następnie przełóż do formy, zanim zastygnie. Wyrównaj powierzchnię spodu i stwórz ramkę.

Ciasto odstaw do przestudzenia. Na tak przygotowanym spodzie rozsmaruj cienką warstwę dżemu (jeśli z niego korzystasz), a następnie wylej masę kajmakową. Mazurka wielkanocnego udekoruj bakaliami i czekoladą bądź zostaw sam wierzch z kajmaku.

Zobacz też:

​Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz. Główny składnik zaskakuje

Kalafior nie musi być nudny. Ta przekąska znika ze stołu jako pierwsza

Wiosenne ciasto, które kocha cała rodzina. Wykorzystaj sezon na główny składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia